AUDIO Un preot cere 800 de euro pentru o nuntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AUDIO Un preot cere 800 de euro pentru o nuntă
AUDIO Un preot cere 800 de euro pentru o nuntă

Tot mai multe cupluri de români care muncesc în strãinãtate şi vin să-şi facã nunta în ţară sunt victime ale preoţilor dornici de câştiguri uşoare.

Citiţi articolul complet şi ascultaţi înregistrarea convorbirii AUDIO în care părintele Constantin cere bani pe www.adevarul.it si www.adevarul.es.

Românii veniţi din Italia sau din Spania pentru a se căsători în ţară îşi plătesc slujba de la biserică în euro. La cursul zilei, evident, şi cu o suprataxă de „stranier”.

“Am negociat cu preotul tariful de nuntã”

Ioana şi Nicuşor s-au întors anul acesta din Spania, dupã o perioadã de cinci ani departe de casã, pentru a rãmâne în ţarã şi pentru a face nunta.

Dupã o discuţie cu preotul care urma sã-i cãsãtoreascã, tinerii au rãmas surprinşi de tarifele bisericii: “Când am mers sã vorbim cu preotul ne-a spus cã slujba costã aproximativ 1.000-1.200 de lei, dar cã este foarte puţin şi dacã vrem ca toţi preoţii sã fie mulţumiţi ar trebui sã dãm 1.500-2.000 de lei. Iar dacã vrem ca toatã lumea sã fie mulţumitã cel mai bine ar fi sã dãm 2.500 de lei (600 de euro)”.

“În Spania, am muncit foarte mult pentru banii aceştia, nu am fost la furat, poate dacã îi furam nu-mi era greu sã dau 600 de euro la bisericã” , povesteşte Nicuşor.

Tinerilor nu le pare rãu cã au fãcut nunta în ţarã, însã regretã faptul cã a trebuit sã îndure ruşinea de a negocia cu preotul tariful pentru nuntã.

Purtãtorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Bucureşti, pãrintele Visarion Alexa, a declarat: “În Bisericã, nu existã termenul de taxe ci de contribuţie. Totul rãmâne la latitudinea credinciosului care este informat de bisericã.”

800 de euro pentru o nuntă la Mitropolia din Târgovişte

În ciuda declaraţiilor oficiale ale reprezentantului Bisericii, acţiunile de înşelãciune ale preoţilor continuã sã facã victime.

Astfel, este şi cazul pãrintelui Constantin din Târgovişte care s-a gândit cã pentru o nuntã poate câştiga nici mai mult nici mai puţin de 800 de euro.

Pentru a verifica autenticitatea declaraţiilor tinerilor din Târgovişte, preotul a fost sunat de un reporter Adevărul care a pretins că este o tânãrã româncã stabilitã în Italia care vrea să se căsatorească în România.

“Totul era posibil oricum şi oricând”


Din convorbirea înregistrată cu cu pãrintele Constantin Bănescu, preot la Mitropolia din Târgovişte, reporterul Adevãrul a constatat că totalul „taxelor” cerute pentru slujba la bisericã însumează aproximativ 800 de euro, iar, conform unui cursului valutar imaginar propus de preot, 500 de lei reprezentau 200 de euro în loc de 120. „Mirele lasă pentru biserică 500 de lei, cinci ori patru face 20, deci cam 200 de euro, iar naşul dă dublu“, mai explică părintele Constantin.

Încă de la începutul convorbirii a fost evidentă schimbarea de atitudine a pãrintelui în momentul în care reporterul a pomenit de Italia, vocea lui a devenit mai caldã şi dintr-o datã totul era posibil oricum şi oricând, însã pe mulţi bani.

Naţionalitatea viitorului soţ cere o slujbă specială. „Cam 500 de lei costă, adică cinci milioane, pentru soţ“, spune preotul.

Contactat ulterior, oficial, de reporterii „Adevãrul“, părintele Constantin neagă că ar cere vreo taxă pentru slujba de cununie. „Nu am idee despre aşa ceva, nu am auzit niciodată, nici în vis, aşa ceva. Nu am cerut banii aceştia niciodată. Fiecare credincios dă în functie de posibilităţi“, a declarat acesta.

image

Mirele lasă pentru biserică 500 de lei, cinci ori patru face 20, deci cam 200 de euro, iar naşul dă dublu.

image


Constantin Bănescu
preot

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite