ATV-urile zburdă în voie pe pârtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei legi care să le interzică accesul, vehiculele motorizate se plimbă pe pârtiile din staţiunea Parâng. Autorităţile locale din Petroşani nu au luat încă nicio măsură, deşi accesul ATV-urilor produce un adevărat haos pe pârtii.

În staţiunea montană Parâng, plimbările cu ATV-urile şi snowmobilele pe pârtii, printre turişti, sunt la ordinea zilei, deşi riscul de accidente este foarte mare. Întrucât pârtiile nu sunt omologate, jandarmii nu îi pot amenda pe cei în cauză, aşa cum se întâmplă în alte părţi.

„În conformitate cu H.G. 263/2001, persoanele care pătrund pe pârtii cu ATV-urile sau alte tipuri de vehicule pot fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. În staţiunea montană Parâng, legea aceasta nu poate fi aplicată, deoarece pârtiile nu sunt omologate”, a afirmat locotenentul Răducu Nicolae, din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Municipalitatea nu are cadru legal

Salvamontiştii au încercat să facă pe „gardienii”, însă nici ei nu au avut prea mult succes. „Sunt tot mai multe ATV-uri şi din cauza lor toată iarna asta a fost un adevărat haos pe pârtii. Nu avem niciun cadru legal pentru a face ordine”, a declarat Dumitru Bârlida, şeful Formaţiunii Salvamont din Petroşani.

Nicolae a spus că o lege locală emisă de municipalitatea Petroşani ar putea fi aplicată cu aceleaşi efecte ca şi H.G. 263/2001, însă autorităţile locale întârzie elaborarea acesteia. Edilii s-au întâlnit la Petroşani pentru a găsi soluţii şi au ajuns doar la concluzia că trebuie să se ducă la faţa locului pentru a vedea ce măsuri trebuie luate.

„Trebuie să stabilim odată pentru totdeauna nişte reguli referitoare la unde şi cum se poate merge cu aceste vehicule, pentru ca cei care le încalcă să poată fi sancţionaţi”, a declarat Adrian Rus, membru AGA SC Piatra SA Petroşani, societatea municipalităţii care se ocupă de staţiunea Parâng.

Comparativ cu situaţia de la Parâng, la Straja, localitate situată tot în judeţul Hunedoara, totul este foarte clar. Municipalitatea Lupeni a reuşit să omologheze toate pârtiile de schi, iar odată cu înfiinţarea jandarmeriei montane, legea a putut fi aplicată fără excepţie. Astfel, turiştii care au pătruns cu ATV-ul pe pârtiile din Straja au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei.

Ninsoarea a acoperit Braşovul

La Braşov a început să ningă de ieri-dimineaţă. Odată cu ninsoarea au apărut şi evenimentele în trafic.

S-au înregistrat şi 30 de tamponări, cu 20% mai multe decât într-o zi obişnuită, şi două accidente grave, care nu s-au soldat însă cu răniţi grav. Autorităţile locale promit că nu vor fi blocaje, mai ales că se apropie week­endul, iar Valea Prahovei va fi şi mai aglomerată. Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să conducă cu prudenţă şi să aibă la ei şi lanţuri antiderapante. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite