Preşedintele Israelului îi cere omologul palestinian să nu se retragă de la conducerea ANP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Israelului îi cere omologul palestinian să nu se retragă de la conducerea ANP
Preşedintele Israelului îi cere omologul palestinian să nu se retragă de la conducerea ANP

Preşedintele israelian Shimon Peres a lansat un apel lui Mahmoud Abbas, preşedintele în exerciţiu al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), să revină asupra deciziei sale de a renunţa la şefia palestinienilor.

Mai citeşte şi:


El şi-a emis invitaţia cu ocazia întrunirii a circa 20.000 de persoane la Tel Aviv pentru a-l comemora pe fostul premier israelian Titzhak Rabin, asasinat în 4 noiembrie 1995 de un extremist evreu care se opunea eforturilor sale de a finaliza procesul de pace.

Preşedintele israelian în exerciţiu i-a amintit omologului său palestinian: "Noi am semnat amândoi Acordurile de la Oslo şi mă adresez Dumneavoastră în calitate de coleg: nu renunţaţi!"

Peres făcea aluzie la acordurile de autonomie palestiniană negociate în Norvegia în 1993 şi semnate apoi în acelaşi an la Washington de Shimon Peres, ministrul israelian al afacerilor externe la timpul respectiv, şi de Mahmoud Abbas în numele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, în prezenţa lui Yitzhak Rabin, a liderului palestinian Yasser Arafat şi a preşedintelui american Bill Clinton.

"Cunosc suferinţele pe care poporul Dumneavoastră le-a îndurat de 50 de ani, îmi cunosc poporul şi guvernul israelian şi vă spun că Israelul vrea o pace adevărată. Se poate ca anul viitor să aducă independenţa pentru poporul palestinian. Anul viitor ar putea fi decisiv, aceasta depinde de Dumneavoastră şi de noi", a adăugat şeful statului evreu.

El a reafirmat, cu acest prilej, că susţine "soluţia a două state" - israelian şi palestinian - trăind alături, pentru a pune capăt conflictului.

Preşedintele ANP a anunţat joi că nu va mai candida pentru succesiunea sa la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru ianuarie 2010, estimând că eforturile pentru relansarea convorbirilor de pace se află într-un impas a cărui cheie nu o deţine, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite