ANI rămâne fără gheare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verificarea averilor ilicite şi înaintarea către instanţe a propunerilor de confiscare a acestora au fost blocate printr-o decizie luată miercuri de Curtea Constituţională. Agenţia Naţională de Integritate rămâne doar cu atribuţii de a depozita declaraţiile de avere şi de a sancţiona întârzierea depunerii acestora.

Curtea Constituţională (CC) a declarat, miercuri, neconstituţionale mai multe articole din Legea de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

 Odată cu decizia Curţii trebuie modificate toate prevederile privind procedura de verificare a averilor şi sesizarea organelor de anchetă, altminteri ANI rămâne doar cu atribuţii de a depozita declaraţiile de avere şi a sancţiona întârzierea depunerii acestora. Decizia Curţii Constituţionale a fost luată în dosarul medicului Şerban Brădişteanu, judecat pentru corupţie, după ce avocata Alice Drăghici a ridicat o serie de excepţii de neconstituţionalitate. 

Dosare închise

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii CC, toate dosarele de pe rolul instanţelor trimise de ANI cu propunerea de confiscare a unor averi vor fi închise. Decizia Curţii este valabilă doar pe viitor, ceea ce înseamnă că averile deja confiscate printr-o hotărâre irevocabilă a unei instanţe nu mai pot fi recuperate.

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, nu a dorit să comenteze decizia Curţii Constituţionale. Şi secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a refuzat să discute pe acest subiect:„Nu comentez până nu văd negru pe alb. Vom face mâine (astăzi - n.r.) o conferinţă de presă".

Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Societăţii Academice Române, ne-a declarat că această decizie aduce la tăcere o instituţie care a început să deranjeze. „Curtea Constituţională serveşte din nou interese de grup. De fiecare dată când oameni importanţi ajung să aibă probleme, Curtea Constituţională intervine să-i salveze. De altfel, decizia aceasta seamănă extrem de bine cu aceea dată în cazul declarării neconstituţională a Legii CNSAS", susţine Laura Ştefan.

Expertul a arătat că, în acest moment, este nevoie de o reacţie rapidă a Guvernului şi a Parlamentului care să adopte un nou act normativ „care să asigure continuitatea instituţională şi, în măsura posibilităţilor, funcţională a ANI".

Deputatul Tudor Chiua­riu, ministru în perioada în care a fost promovată în Parlament Legea ANI, este de părere că nu ar fi existat motive ca acest act normativ să fie declarat neconstituţional. „Controlul şi confiscarea averilor dobândite ilegal reprezintă o necesitate în România", susţine Chiuariu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite