ANI cere ca Mircea Diaconu să fie cercetat de PICCJ pentru angajarea soţiei în funcţia de regizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu este director al Teatrului Nottara din Capitală
Mircea Diaconu este director al Teatrului Nottara din Capitală

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării senatorului liberal Mircea Diaconu pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că deţine şi funcţia de director al Teatrului "C. I. Nottara", dar şi pentru că şi-ar fi angajat nelegal soţia în funcţia de regizor artistic.

UPDATE 10.17 Răspunsul lui Mircea Diaconu: "Soţia mea nu-i croitoreasă, e actriţă. Ce vină are ea?"

Potrivit ANI, Mircea Diaconu a fost numit în funcţia de director al Teatrului "C. I. Nottara" în baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 174/18.07.2002 iar soţia sa, Maria Diana Diaconu (nume de scenă Diana Lupescu), a exercitat, în perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august 2007, funcţia de actor la acelaşi teatru.

În 8 august 2007, Maria Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului "C. I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Cererea Mariei Diaconu a fost aprobată de soţul ei, Mircea Diaconu, deşi ea nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, adică minimum un an experienţă în domeniul regiei, ea având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Secţia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)", se mai arată în comunicatul ANI.

Diaconu, şeful comisiei

Totodată, la concursul organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a exercitat calitatea de preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim.

Astfel, Maria Diaconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic la data de 15 august 2007,  prin decizia nr. 67, avizată de directorul Teatrului "C. I. Nottara", Mircea Diaconu.

Conform dispoziţiilor art. 253 din Codul penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv iar potrivit art. 248 din Codul penal, abuzul în serviciu contra intereselor publice constă în neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod defectuos a unui act, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, prin care cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi sau o pagubă patrimoniului acesteia.

ANI mai arată că, la data de 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat starea de incompatibilitate în care se află Mircea Diaconu, întrucât, începând cu data de 19 decembrie 2008, exercită simultan demnitatea de senator şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara".

Curtea de Apel Bucureşti a respins, la data de 16 septembrie2011, ca nefondată, plângerea formulată de către Mircea Diaconu împotriva Raportului de evaluare a stării de incompatibilitate emis de către ANI.

Diaconu şi-a examinat soţia şi a angajat-o cu 10

La concursul pentru ocuparea postului de regizir artistic, Diana Lupescu a susţinut lucrarea cu tema „Relaţia actor-regizor“. Pentru cinci fraze a primit nota 10. Citeşte aici întreaga poveste!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite