AIEA, acuzată că a ascuns informaţii despre programul nuclear iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AIEA, acuzată că a ascuns informaţii despre programul nuclear iranian
AIEA, acuzată că a ascuns informaţii despre programul nuclear iranian

O serie de oficiali israelieni şi diplomaţi occidentali au acuzat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), că a ascuns date despre programul nuclear iranian, scrie astăzi cotidianul Haaretz, citat de AFP.

Directorul în exerciţiu al agenţiei ONU, Mohammed Elbaradei, a împiedicat în ultimele luni publicarea de date strânse de inspectorii AIEA pe teren, care sugerau că Iranul îşi continuă programul nuclear militar, în pofida negărilor, a anunţat ziarul, citând oficiali israelieni şi diplomaţi, sub acoperirea anonimatului.

ElBaradei, care urmează să se retragă din funcţie în decembrie, a declarat că AIEA nu dispune de dovezi că Iranul încearcă să obţină arme nucleare.

Dar, potrivit oficialilor citaţi de Haaretz , noi dovezi au fost prezentate în ultimele luni agenţiei, în cadrul unei anexe redactate de inspectorii care au mers în Iran. Documentul a fost semnat de şeful echipei de inspectori, dar nu a fost integrat în raportul final, a adăugat cotidianul.

Decizia, pe care ziarul o califică drept cenzură, a fost luată de înalţi oficiali din AIEA, organizaţie cu sediul la Viena. Responsabili americani, francezi, britanici şi germani au făcut recent presiuni asupra lui Baradei, să dea publicităţii aceste informaţii luna viitoare, la adunarea generală anuală a agenţiei.

Directorul general al Agenţiei israeliene pentru Energie Atomică, Shaul Horev, şi ministrul israelian de externe au lansat o campanie pentru a obţine publicarea acestui document rămas confidenţial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite