SUA cer un răspuns categoric de la Iran la proiectul AIEA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA cer un răspuns categoric de la Iran la proiectul AIEA
SUA cer un răspuns categoric de la Iran la proiectul AIEA

Statele Unite au cerut joi ca Teheranul să vină cu un "răspuns categoric" la un proiect de acord al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică asupra furnizării de către Iran unor terţe ţări de uraniu îmbogăţit cu carburant iranian, potrivit Departamentului de Stat.

Reafirmând deplina susţinere a Statelor Unite a proiectului de acord elaborat de directorul general al AIEA, Mohamed ElBaradei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a declarat că Statele Unite aşteaptă "un răspuns categoric de la Iran".

AIEA a indicat cu câteva ore mai înainte că a primit "un prim răspuns" de la Iran, al cărui conţinut nu a fost divulgat.

Purtătorul de cuvânt a insistat printre altele asupra "unităţii complete" de vederi între părţile participante la negocieri cu Iranul.

Cu puţin timp înainte ca Iranul să transmită răspunsul său AIEA, preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a estimat că relaţiile cu Occidentul au trecut de la "confruntare" la cooperare asupra programului nuclear.

Dar AIEA nu a precizat dacă Iranul acceptă propunerea sau cere amendamente la proiect, amintesc AFP şi AP.

În timpul dimineţii, mass-media iraniene au afirmat că ambasadorul iranian pe lângă AIEA, Ali Ashgar Soltanieh, a transmis răspunsul iranian, anunţând anumite "modificări" cerute de Teheran.

"A fost un răspuns oral", a precizat un înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului.

Conform unor surse diplomatice la Viena, proiectul de acord stipulează, între altele, predarea până la sfârşitul acestui an de către Iran a 1.200 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, care urmează să fie îmbogăţit în Rusia până la nivelul de 19,75 la sută, înainte ca Franţa să fabrice "miezul nuclear" necesar unui reactor nuclear pentru cercetări de la Teheran, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite