Un raport AIEA arată că Iranul poate construi oricând o bombă atomică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un raport AIEA arată că Iranul poate construi oricând o bombă atomică
Un raport AIEA arată că Iranul poate construi oricând o bombă atomică

O analiză confidenţială făcută de membrii Naţiunilor Unite care supraveghează producţia de arme nucleare spune că Iranul are suficiente informaţii să poată construi şi produce o bombă atomică funcţională, scrie New York Times.

Raportul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) intitulat "Dimensiunile militare posibile ale programului nuclear iranian"  arată că Teheran a făcut cercetări şi teste extinse pentru a perfecţiona armele nucleare printr-un program complex, condus de ministrul iranian al apărării, "ce vizează dezvoltarea unei încărcături nucleare care să fie transportată cu sistemul de rachete Shahab 3", capabile să lovească Orientul Mijlociu şi unele zone din Europa.

AP a prezentat câteva fragmente din acest raport luna trecută, dar abia în această vineri au apărut mai multe detalii pe pagina web a Institutului de Ştiinţă şi Securitate Internaţională condus de expertul în domeniul nuclear David Albright.

Oficialii europeni au descris concluziile raportului oferit de Times, dar spun că părţi din conţinutul său au fost revizuite şi nu erau "gata pentru a fi date spre publicare sub forma unui document oficial".

ElBaradei, şeful AIEA, s-a opus adoptării unei strategii de confruntare a Iranului , fapt care a declanşat o dispută aprinsă între ElBaradei şi membrii AIEA asupra publicării sau nu a raportului.  ElBaradei i-a pus la îndoială competenţa şi temeinicia, scrie Times.

Mai multe detalii despre raport au ieşit la suprafaţă când ElBaradei a ajuns în Teheran pentru o inspecţie la zăcămintele de uraniu de lângă oraşul sfânt Qom.

Preşedintele Obama şi liderii Franţei şi Marii Britanii au acuzat Iranul că a ţinut secretă construcţia bombei nucleare mai mulţi ani. Obama a spus luna trecută că aceste acţiuni ale Iranului ridică mari semne de întrebare despre promisiunea sa de a folosi arme nucleare doar în scopuri pacifiste.

Programul pare să fi început în 2002.

ElBaradei a spus de asemenea că Teheran se află de partea greşită a legii şi ar fi trebuit să-şi facă publice planurile de îndată ce s-a hotărât să construiască bomba nucleară.

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a reacţionat acuzaţiilor aduse, replicând că Teheran şi-a raportat planurile către Naţiunuile Unite chiar mai devreme decât trebuia.

"Preşedintele Statelor Unite a făcut o greşeală istorică", a spus Ahmadinejad, citat de o televiziuzne iraniană. "Mai târziu a devenit clar că informaţia dată de el (Obama-n.r.) a fost falsă şi că nu am păstrat niciun secret". 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite