Inspectorii AIEA au ajuns la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii AIEA au ajuns la Teheran
Inspectorii AIEA au ajuns la Teheran

Cei patru inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, aşteptaţi duminică la obiectivul iranian de îmbogăţire a uraniului de la Qom, au sosit la Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică, transmite AFP.

Inspectorii, care au plecat de la Viena, urmează să viziteze duminică obiectivul subteran, situat la circa 100 de kilometri de Teheran, nu departe de oraşul sfânt Qom, şi ascuns sub un munte.

Potrivit agenţiei iraniene Mehr, inspectorii urmează să rămână trei zile în Iran şi nu vor vizita decât noul obiectiv.

Existenţa acestui obiectiv, care potrivit Teheranului ar putea adăposti 3.000 de centrifuge de îmbogăţire a uraniului, nu a fost dezvăluită de Iran AIEA decât la 21 septembrie.

La 4 octombrie, în timpul unei vizite la Teheran, directorul general al AIEA, Mohamed ElBaradei, a anunţat acordul Iranului pentru o vizită la obiectiv la 25 octombrie.

Iranul refuză să îngheţe activităţile sale de îmbogăţire a uraniului în pofida a cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate, dintre care trei însoţite de sancţiuni, cerând suspendarea lor.

Teheranul trebuie printre altele să dea la jumătatea săptămânii viitoare răspunsul său la proiectul de acord pentru îmbogăţire în Rusia de uraniu iranian, prezentat miercuri de ElBaradei după două zile şi jumătate de discuţii între Iran, Rusia, Statele Unite şi Franţa la Viena.

Sâmbătă, preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani, fost negociator al Teheranului în dosarul nuclear, a estimat cu toate acestea că Occidentul încearcă să înşele Iranul cu acest acord, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite