AFP: Românii merg la urne în speranţa ieşirii din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne duminică pentru a-şi alege un preşedinte pentru următorii cinci ani, într-un scrutin crucial pentru această ţară căzută în recesiune şi minată de o criză politică acută de la căderea guvernului la jumătatea lui octombrie, scrie AFP.

Birourile de vot se vor deschide la ora 07:00 /05:00 GMT/ şi se vor închide la ora 21:00 /19:00 GMT/, însă câştigătorul nu ar urma să fie cunoscut înainte de desfăşurarea celui de-al doilea tur, la 6 decembrie.

Doisprezece candidaţi, cu toţii bărbaţi, se înfruntă în primele alegeri prezidenţiale de la intrarea României în Uniunea Europeană în 2007. Doi dintre ei figurează ca favoriţi, potrivit sondajelor: actualul preşedinte de centru-dreapta Traian Băsescu, un fost căpitan de vas, şi actualul preşedinte social-democrat al Senatului, Mircea Geoană, care are în spate o carieră diplomatică.

Ambii sunt creditaţi cu 30 până la 32 la sută dintre intenţiile de vot pentru primul tur potrivit sondajelor, cu mult înaintea liberalului Crin Antonescu, care ar urma să se claseze pe poziţia a treia.

Potrivit AFP, Traian Băsescu mizează pe bilanţul său, evocând pe lista reuşitelor sale intrarea în UE, condamnarea unor crime ale comunismului şi progrese în materie de luptă împotriva corupţiei, cu toate că România rămâne în coada Europei la acest capitol, potrivit celui mai recent barometru al organizaţiei Transparency International. El pledează pentru reformarea statului şi a convocat duminică un referendum asupra oportunităţii trecerii la un legislativ unicameral şi reducerii numărului de parlamentari.

Mircea Geoană, căruia îi place să se compare cu britanicul Tony Blair sau cu americanul Bill Clinton, propune un "viguros" plan anticriză bazat, printre altele, pe construcţia de locuinţe pentru familii şi facilităţi de credit extinse pentru companii. Cu toate acestea, analiştii subliniază că aceste măsuri vor fi foarte dificil de implementat, sau mai exact imposibil de finanţat.

În contextul în care numeroşi români se declară "dezamăgiţi" de clasa politică la douăzeci de ani de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, participarea la vot ar putea fi mai mică de 50%, conchide AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite