AFP: Lupta de zi cu zi a unui cuplu român obligat la austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare zi, Magda Andreescu, cercetător la unul dintre cele mai renumite muzee din România, şi soţul său, Sorin, profesor, caută să reducă orice cheltuială inutilă, în special pentru că sunt îngrijoraţi de facturile care vor veni pentru încălzirea centrală din perioada iernii, scrie AFP într-un amplu comentariu despre viaţa bugetarilor români, ale căror salarii au fost reduse cu 25 la sută.

Ca toţi funcţionarii români, Magda şi Sorin au pierdut 25 la sută din salariu în cadrul unui plan de austeritate draconic aplicat în vară de Guvernul Emil Boc pentru a reduce deficitul bugetar. În prezent, Magda (42 de ani), Sorin (40 de ani) şi fiica lor, în vârstă de patru ani, sunt nevoiţi să trăiască cu 500 de euro pe lună şi nu sunt şanse de îmbunătăţire a traiului lor.

Fondul Monetar Internaţional, aflat în misiune la Bucureşti până luni, prevede o revenire timidă la creşterea economică în 2011 (aproximativ 1,5 la sută), dar măsurile de austeritate se vor menţine pentru păstrarea deficitului în limitele convenite.

"În urmă cu câţiva ani, înainte ca România să cunoască o perioadă de creştere, un banc afirma că ministrul Muncii ar trebui să le interzică funcţionarilor să se căsătorească între ei ... Cu siguranţă, astăzi, un cuplu ca noi este lovit din plin", a afirmat Magda.

După mai bine de zece ani de muncă ca cercetător şi curator la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, unul dintre cele mai cunoscute din Europa în domeniul artelor populare, Magda câştigă circa 250 de euro pe lună, mai puţin decât salariul mediu al ţării, de 350 de euro.

Soţul ei, Sorin,  predă istoria la un liceu, de mai bine de 13 ani, şi câştigă tot 250 de euro. El este coautorul primului manual şcolar special dedicat istoriei comunismului.

"În realitate, cu eliminarea celui de-al 13-lea salariu, a primelor şi bonurilor de cumpărături pentru achiziţionarea cărţilor, am pierdut 35-40 la sută", explică Sorin.

Chiar dacă viaţa este mai ieftină decât în Europa de Vest, cuplul conjugă zilnic verbele "a reduce şi a elimina", comentează AFP.

"Suntem oameni activi din punct de vedere social dar ne-am redus în mod drastic ieşirile", afirmă Sorin. Acelaşi lucru se întâmplă cu achiziţionarea cărţilor. "Mergem la librărie ca la muzeu, pentru a ne uita".

Pentru a nu tăia din cheltuielile pentru fiica lor, ei au redus cumpărarea de haine la strictul necesar. Totodată, Magda, căreia îi place foarte mult să meargă la teatru, se duce doar la cel pentru copii, împreună cu fiica ei.

Vacanţele sunt limitate la câteva zile pe litoralul Mării Negre iar apartamentul îl împart cu părinţii care, "din fericire, au o locuinţă mare".

După mai mult de zece ani de muncă, închirierea sau cumpărarea unui apartament, foarte dificilă şi înainte de măsurile de austeritate, a devenit inimaginabilă, mai scrie AFP.

"Înainte, o chirie echivala cu tot salariul meu", susţine Sorin.

Magda şi Sorin nu contestă necesitatea reformelor, însă consideră "nedrepte" amploarea acestora şi nediferenţierea, la fel ca o parte din clasa medie, după trei ani de la intrarea, plină de speranţă, a României în UE.

În pofida dificultăţilor, Magda nu a pierdut pasiunea pentru munca ei. Ea vorbeşte cu înflăcărare despre cercetările asupra insulei Ada Kaleh, acoperită de ape la construirea unui baraj pe Dunăre şi a cărei populaţie turcofonă a fost mutată în România şi Turcia. Ea speră să organizeze o expoziţie la Bucureşti şi Istanbul.

"Nu am vrut niciodată să plec din România, chiar văzând nivelul de viaţă mai ridicat din Franţa sau Belgia, unde am prezentat expoziţii. Am rădăcinile aici", a declarat ea, adăugând însă că "în prezent nu voi mai acuza pe nimeni care vrea să plece".

Aproximativ 2,5 milioane de români trăiesc deja în străinătate, potrivit datelor oficiale din 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite