ADMITERE 2012 Comisie pentru stoparea comerţului cu locuri pentru rromi la admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recomandarea pentru facultate asigură admiterea fără concurență pe locurile desemnate minorității rrome
Recomandarea pentru facultate asigură admiterea fără concurență pe locurile desemnate minorității rrome

Coaliţia Comunităţilor de Rromi din România (CCRR) cere sprijin Ministerului Educaţiei pentru stoparea vânzării locurilor speciale pentru această minoritate în licee şi facultăţi.

Un prim pas în eliminarea problemei este crearea unor comisii care vor reţine declaraţiile pe propria răspundere privind etnia candidaţilor. „Adevărul” a semnalat, cu puţin timp în urmă, cât de uşor se pot face abuzuri în obţinerea unei recomandări de la un ONG pentru admitere. Acest document este necesar, conform metodologiei actuale, pentru încrierea pe locurile pentru minoritatea rromă. Pentru obţinerea recomandării, singurul document necesar este declaraţia pe propria răspundere de apartenenţă la etnie.

Toate informaţiile referitoare la demersul „Adevărul”, aici: VIDEO Cum s-a făcut un reporter „Adevarul” ţigan pentru a intra la facultate

Coaliţia Comunităţilor de Rromi din România (CCRR) ia măsuri cu privire la fenomenul de vânzare a locurilor speciale pentru rromi în licee şi facultăţi. CCRR consideră că primul pas în vederea diminuării acestui flagel este crearea unor comisii, care să aibă rolul de a elimina vânzarea locurilor speciale din licee şi facultăţi destinate etnicilor rromi. Conform unui sondaj Gallup, 10% dintre beneficiarii locurilor pentru rromi au minţit în legătură cu originea lor şi le ocupă în mod incorect", a anunţat, luni, secretarul CCRR Mihai Neacşu.

În acest context, CCRR va solicita Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să aprobe, prin ordin de ministru, înfiinţarea acestei comisii.

"Comisia va fi organizată la nivel rural, adică o comisie pentru fiecare comunitate sau comună, în cadrul uneia dintre şcolile din localitate şi la nivel urban câte o comisie în fiecare şcoală. Toate comisiile de la nivelul ţării vor fi obligate să reţină declaraţiile pe propria răspundere a celor care solicită recomandări pentru locurile speciale destinate rromilor şi să le trimită spre verificare Ministerului Public", a mai spus Neacşu.

CCRR doreşte ca locurile speciale la licee şi universităţi să se acorde şi elevilor români din comunităţile defavorizate din mediul rural. Prin crearea acestor comisii urmăreştediminuarea vânzării masive a recomandărilor de către orice organizaţie care "se pretinde a fi de rromi şi va reduce semnificativ numărul celor care uzurpează cu privire la apartenenţa etnică rromă".

În plus, măsura va creşte accesul la locurile speciale pentru rromi destinatarilor acestora. Aceasta se va realiza prin informările comisiei către fiecarei comunitate de rromi.

Potrivit lui Neacşu, pentru anul universitar 2012-2013, MECTS a alocat 492 locuri în universităţi şi câte două locuri pe clasă în unităţile şcolare din preuniversitar.

În liceele din Capitală, etnicilor romi le-au fost alocate 691 de locuri la admiterea în învăţământul teoretic şi tehnologic, anul şcolar 2012-2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite