325.000 de lei, daune în procesul „silicoanelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul anestezist Dinu Arhil (72 de ani), acuzat de moartea Andreei Jarwan (30 de ani) după efectuarea unei operaţii de mărire de sâni, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Dinu Arhil poate să profeseze în continuare meseria de medic anestezist, cu toate că a fost găsit vinovat de moartea unei paciente.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât ca medicul să asigure, lunar, o pensie alimentară, în valoare de câte 100 de lei, până la majoratul celor doi copii ai fostei sale paciente. Dinu Arhil mai trebuie să plătească, în solidar cu două firme de asigurări, daune morale în valoare de 325.000 de lei, adică circa 77.000 de euro. Sentinţa definitivă a fost dată la sfârşitul lunii iunie după aproape trei ani de procese. Instanţa a mai decis că Dinu Arhil poate să profeseze în continuare meseria de medic anestezist.

În decembrie 2004, jurista Andreea Jarwan a murit la câteva ore după o operaţie de mărire a sânilor. Familia ei a cerut despăgubiri de un milion de euro. După moartea juristei, cei doi copii ai săi au rămas în grija bunicilor. Fetiţa este în clasa a IV-a, iar băiatul este cu doi ani mai mare. Instanţa a împărţit daunele morale între rudele Andreei. Astfel cei doi copii, Maria şi Kamal, şi bunica lor, Maria Ocnaru, vor primi câte 100.000 de lei, iar soţul, Moh'd Said Jarwan, va primi 25.000 de lei.

Preţul implantului: 2.300 de euro

Andreea Jarwan a apelat, în decembrie 2004, la serviciile unei clinici particulare bucureştene, pentru operaţia de mărire a sânilor cu implant de silicon. Intervenţia chirurgicală a costat 2.300 de euro, a durat 40 de minute şi a decurs fără probleme. Ulterior, femeia a fost mutată într-un salon postoperatoriu. În jurul orei 15.30 a mulţumit echipei medicale pentru intervenţie şi a vorbit cu soţul său.

În noua cameră unde a fost mutată, anestezistul Dinu Arhil nu a mai solicitat ca pacienta să fie monitorizată, motivând ulterior această decizie prin faptul că monitorul avea semnalul sonor defect. Medicul şi asistenta au fost chemaţi de chirurg pentru efectuarea unei alte intervenţii chirurgicale şi au lăsat-o nesupravegheată pe pacientă.

La terminarea celei de-a doua operaţii, asistenta l-a anunţat pe chirurg că, în salonul învecinat, Andreea Jarwan a intrat în stop cardiorespirator. La ora 19.10 a fost constatat decesul. Colegiul Medicilor l-a sancţionat pe Arhil cu avertisment.

Medicul a regretat fapta

În faţa judecătorilor, Arhil a recunoscut şi a regretat fapta de care era acuzat.Magistraţii de la trei instanţe bucureştene - Judecătoria Sectorului 6, Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti - au considerat că pedeapsa dată medicului, de doi ani de închisoare cu suspendare, este suficientă. Conform fişei postului, Dinu Arhil avea obligaţia de a supraveghea, timp de şase ore, pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale cu anestezie generală.

Despăgubiri

Cele mai multe discuţii din acest dosar au vizat despăgubirile pe care trebuia să le plătească medicul. Acesta avea două asigurări medicale care însumate ajung la 137.000 de euro. „Prin pierderea suferită, cei doi minori au fost privaţi în mod iremediabil de sprijinul celei mai importante persoane din viaţa unui om, respectiv mama acestora, la o vârstă foarte mică.

Pierderea suferită a avut ca rezultat destrămarea familiei acestora, astfel că, în vederea reparării prejudiciului generat de suferinţa de ordin afectiv a pierderii mamei, Tribunalul apreciază că suma de 100.000 de lei, pentru fiecare minor poate contribui la îmbunătăţirea vieţii acestora", se arată în motivarea deciziei magistraţilor.

Medic condamnat

Medicul anestezist Dinu Arhil a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă. „Analizând probatoriul cauzei, instanţa apreciază că activitatea culpabilă a inculpatului a contribuit în mod hotărâtor la decesul victimei Andreea Jarwan, prin lăsarea nesupravegheată a pacientei în salon, fără vreo aparatură care să avertizeze deteriorarea funcţiei vitale", se arată în motivarea magistraţilor.

Citeşte şi:

Cele mai frecvente operaţii estetice la români

Măreşte sânii cu grăsime de pe şolduri şi burtă

Metode de reconstrucţie a sânului după cancer

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite