20% din creditele acordate de bănci au fost pentru bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetarii au contractat 20% dintre creditele acordate de bănci, ceea ce reprezintă aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României.

Unele bănci au acordat credite în proporţie de 10% bugetarilor, în timp ce altele au finanţat angajaţii din sectorul public în proporţie de 25% din totalul împrumuturilor acordate populaţiei, potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax.

Potrivit bancherilor, în cel mai pesimist scenariu, cu intrarea în incapacitate de plată a jumătate dintre clienţii din sistemul public, solvabilitatea medie a băncilor nu va scadea sub 10%, comparativ cu 14,7% în prezent.

Citeşte şi:

„Protestatarii cu suzete“ au plâns în faţa prefecturii


În urma negocierilor cu FMI, Guvernul a decis reducerea cu 25% a salariilor pentru angajaţii din sectorul bugetar, pentru a face o economie de 5,4 miliarde lei şi a se încadra într-o anvelopă salarială la nivelul anului de 39 de miliarde lei.

Pentru a păstra fondul de salarii la acelaşi nivel de 39 de miliarde lei, Executivul a stabilit cu FMI să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%.

Concedierea bugetarilor, mai rea decât scăderea salariilor


Bancherii au opinat că soluţia reducerilor salariale pentru toţi bugetarii este mai puţin periculoasă decât concedierile colective, întrucât clienţii care rămân fără loc de muncă au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a găsi o nouă sursă de venit.

Totuşi, din datele disponibile în prezent, riscul calculat în funcţie de proporţionalitate arată că în cazul disponibilizării a 70.000 de bugetari creditele restante ar creşte cu aproximativ un miliarde de lei, pe când reducerea cu 25% a câştigurilor salariale poate induce incapacitate de plată pentru un număr mult mai mare de persoane şi, prin urmare, un volum mai ridicat al creditelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite