Aproape o treime dintre români au direcţionat 2% din impozitul pe venit către biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica a atras cele mai multe fonduri din cota de 2% din impozitul pe venit, care poate fi direcţionată către activităţi nonprofit. Aproape o treime dintre români au direcţionat 2% din impozitul pe venit către biserici. Urmează în topul beneficiarilor SMURD şi Salvaţi Copiii.

Doar 60% din români cunosc posibilitatea de a-şi dona 2% din impozitul pe venit, majoritatea fiind din mediul urban, cu educaţie superioară şi cu venituri mai mari, arată un studiu al GfK România.

Mai citiţi şi:

Impozitul forfetar va înghiţi până la 28% din venitul firmelor

Statul este hotărât să ne impoziteze la sânge

Mulţi au ales să direcţioneze pe baza unei recomandări, fie din partea familiei, a prietenilor sau a cunoştinţelor. Doar 15% au ales să se documenteze şi au optat singuri pentru o anume organizaţie. Iar asta pentru că gradul de notorietate al unor campanii de promovare a acestei opţiuni este destul de mic.

Deşi cunosc generic această variantă, doar puţin mai mult de jumătate (56%) dintre aceste persoane au şi acţionat în această direcţie în 2009. Principalele motive pe care le invocă cei care nu au donat cei 2% sunt lipsa de interes sau lipsa veniturilor în anul precedent. Totuşi, în acest an, peste trei sferturi dintre persoanele care ştiu de posibilitatea direcţionării intenţionează să o şi facă.

Educaţia şi cultura, mai puţin sprijinite

În topul beneficiarilor celor 2% din impozitul pe venit se află bisericile şi fundaţiile bisericeşti. Mai exact, 29% din cei care au completat Formularul 230 au îndreptat aceşti bani către aceste instituţii, arată studiul GfK România. Biserica este urmată de SMURD, cu 10%, şi organizaţia nonguvenamentală „Salvaţi Copiii", cu 9%.

Următoarele organizaţii în preferinţele românilor sunt „Copii în dificultate" şi „Crucea Roşie" - fiecare câte 6%. În ceea ce priveşte şcolile sau diverse fundaţii ce vizează educaţia sau cultura, românii nu s-au îngrămădit să direcţioneze spre ele cele două procente din impozit. Doar 8% din persoanele care au completat Formularul 230 au trecut în dreptul entităţii beneficiare numele unei astfel de instituţii.

Pentru acest an, preferinţele celor care vor să direcţioneze nu s-au schimbat. Totuşi, ponderea celor care vor să doneze aceşti bani bisericilor s-a redus la 23%, în timp ce organizaţia „Salvaţi Copiii" ar putea beneficia de mai multe fonduri faţă de anul precedent - 14%.

Avantaje pentru clienţii băncilor pentru locuinţe

La fel de puţini sunt şi cei care ştiu că, dacă sunt clienţi ai băncilor pentru locuinţe, pot beneficia de avantaje la calculul impozitului pe venit. Mai exact, cei care au contracte semnate cu băncile de economisire-creditare, BCR Banca pentru Locuinţe sau Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, beneficiază de deducerea sumelor economisite, în limita a maximum 300 de lei pe an.

Clienţii băncilor pentru locuinţe trebuie să completeze, la rubrica III -„Deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistemul colectiv pentru domeniul locativ din veniturile impozabile din salarii" din Formularul 230, numele băncii, suma plătită şi să anexeze documentele doveditoare.

Scadenţă

Mai sunt mai puţin de două săptămâni până când românii pot depune la administraţia financiară declaraţia privind veniturile realizate în 2009. Tot până atunci, la 17 mai, persoanele care au obţinut câştiguri în anul precedent pot opta să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o organizaţie nonprofit, o unitate de cult sau pentru acordarea de burse private. Totul se face completând Formularul 230.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite