VIDEO FOTO 1 Decembrie: România paralizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi de iarnă a blocat ţara: avioanele au rămas pe aeroporturi, trenurile s-au urnit cu greu din gări, iar aeronavele paradei militare din Capitală nu s-au putut ridica de la sol. Schimbarea bruscă de temperatură a prins iar pe picior greşit autorităţile: zeci de tramvaie au îngheţat pe şine în Bucureşti, iar 70 de aeronave nu au putut decola.

Avertizarea cod galben de lapoviţă şi ninsori, emisă alaltăieri de meteorologi, a fost ingnorată de primari, prefecţi şi alţi responsabili cu starea traficului din România. Astfel, ieri, în loc de sărbătoare, mii de români au fost afectaţi de îngheţ şi zăpezi.

Prima veste proastă au primit-o bucureştenii care aşteptau la prima oră tramvaiul 41, unul dintre cele mai importante mijloace de transport din Capitală. Aşa-zisul metrou uşor nu a funcţionat toată ziua, iar aseară, la închiderea ediţiei, reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) nu au putut garanta că astăzi se va relua circulaţia.

 Citeşte şi: VIDEO Iarna a paralizat traficul din Europa

În schimb, directorul regiei, Adrian Criţ, a decis să demită doi directori care ar fi trebuit să prevină blocajul tramvaielor. „I-am anunţat de ieri (alaltăieri n.r.)că există avertizare meteo şi că trebuie să scoată tramvaiele pe timpul nopţii, ca să evite îngheţarea. După ce că nu au făcut ce le-am spus, au mai comis o eroare dimineaţa: au scos pe şine tramvaiele, totul a îngheţat, nu au asigurat transport alternativ, iar acum trebuie să vedem cum le scoatem de pe rută", a explicat Criţ.

În aceeaşi zonă, o cisternă încărcată cu 1.800 de litri de motorină a derapat şi s-a răsturnat aseară, traficul fiind deviat. Şoferul şi pasagerul au fost răniţi şi transportaţi la spital.
 
Parade cu hipotermie şi fără avioane

Vremea rea a afectat şi festivităţile militare care au avut loc la Bucureşti. Nicio aeronavă nu a participat ieri la parada militară din cauza condiţiilor meteo foarte grele. Conform programului iniţial, zona Arcului de Triumf urma să fie survolată de elicoptere IAR 330 Puma SOCAT şi Puma Naval,  precum şi de avioane Spartan, Hercules şi IAR 99 Şoim.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, colonelul Adrian Pîrvu, a explicat că, din cauza temperaturii şi a umidităţii, exista pericolul „givrajului sticlos", adică al depunerii de gheaţă pe fuzelaje şi pe palele elicelor. În asemenea situaţii, se evită zborurile pe deasupra localităţilor din motive de securitate. Şi militarii au avut de suferit: la Târgovişte, doi soldaţi au făcut hipotermie, iar la Botoşani un militar a leşinat în timpul ceremoniei.

Parada de 1 Decembrie în imagini

Poleiul a dat bătăi de cap şi şoferilor, zeci de tamponări având loc în Capitală. De asemenea, gheţuşul a adus la spitalele bucureştene peste 50 de persoane. „Sunt 25 de persoane care au suferit fracturi, 14 diverse traumatisme în cădere, iar o alta are o entorsă, toate după ce au alunecat pe stradă", a spus medicul Alis Grasu.

100.000 de oameni în beznă

Dacă la câmpie a plouat torenţial, la munte a fost viscol. La aproape 40 de kilometri de Drobeta-Turnu Severin, în zona Bâlvăneşti-Godeanu, stratul de omăt măsura ieri 15 centimetri. Oamenii au fost nevoiţi să meargă pe jos chiar şi un kilometru pentru a ajunge la un drum curăţat de zăpadă.

Stratul de gheaţă depus pe firele care asigură alimentarea cu energie electrică a reţelei Slobozia - Urziceni a lăsat ieri fără curent 25 de localităţi din Bărăgan. Reprezentanţii Enel Dobrogea spun că şi un sfert din municipiul Slobozia a fost afectat de lipsa energiei electrice, astfel că numărul consumatorilor care au rămas în beznă a ajuns la aproape 100.000. Medicii au fost nevoiţi să opereze pe întuneric doi pacienţi în stare gravă.  Miruna Olteanu, Mihai Diac

Se încălzeşte vremea

Temperaturile au coborât sub 0 grade Celsius în majoritatea regiunilor ţării, iar la munte şi în Moldova ninge abundent. Ninsoarea se va transforma, începând de mâine, în ploaie, iar vremea se va încălzi treptat, până la sfârşitul săptămânii, spune meteorologul Dumitru Baltă. Vineri, temperaturile vor depăşi 10 grade Celsius. În Capitală vor exista condiţii de ploaie trecătoare, iar temperaturile vor urca, în weekend, la 5-6 grade Celsius. Iarna adevărată, însoţită de zăpezi şi vânt puternic, va sosi abia în partea a doua a lunii decembrie, când este foarte posibil să avem zăpadă nu doar la munte, ci şi în Capitală. Mariana Bechir

"Cei doi directori demişi au fost anunţaţi că vine vreme nefavorabilă şi nu au luat măsurile necesare. Tramvaiele s-au blocat pe şine şi trebuie tractate."

Adrian Criţ
director RATB

"Aparatele de zbor nu au putut decola din cauza temperaturii şi a umidităţii. Exista pericolul depunerii de gheaţă pe fuzelaje şi pe palele elicelor. "
Adrian Pîrvu
purtătorul de cuvânt
al Forţelor Aeriene


Zboruri anulate pe aeroporturi, în Capitală

Sute de călători în aşteptare, la Aeroportul Băneasa



Peste 30 de curse interne şi externe, ce urmau ieri să opereze pe aeroporturile „Henri Coandă" şi "Aurel Vlaicu", au avut ieri întârzieri sau au fost anulate. Astfel, curse spre Oradea, Satu Mare, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Atena, Zürich, Instanbul, Viena, Paris, Barcelona, Belgrad, Madrid sau Kiev, toate au avut întârzieri la plecare sau au fost
anulate.

„Condiţiile meteo nefavorabile au impus necesitatea degivrării tuturor avioanelor, proces ce se desfăşoară anevoios din cauza depunerii continue a unui strat de gheaţă pe fuselajul aeronavelor", au informat reprezentanţii Aeroportului Otopeni. Zeci de oameni, atât din ţară, cât şi din străinătate, au rămas blocaţi în aeroporturi aşteptând vestea că avionul cu care vor călători va decola în curând.

„La ora 9.00 (n.r. - ieri) am ajuns pe Otopeni. Am venit de la Iaşi tot cu avionul. Aici trebuia să iau spre Valencia. Am crezut că plecăm pentru că am urcat în avion. Am stat în el cinci ore, dar degeaba", a spus Maria, o pensionară în vârstă de 77 de ani. Pasagerii curselor anulate au fost reprogramaţi pentru următoarele zboruri.  Ana Maria Niculae

Copiii - la paradă, pensionarii - la fasole

În Bucureşti, aproximativ 3.000 de oameni au mers, ieri, în zona Arcul de Triumf să vadă parada de Ziua Naţională. Numărul acestora a fost cu 7.000 mai mic decât cel înregistrat anul trecut. Cei mai mulţi participanţi au fost copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, curioşi să vadă blindatele şi uniformele soldaţilor.

Dacă pentru paradă oamenii nu au fost dispuşi să îndure frigul, pentru porţiile gratuite de fasole cu cârnaţi şi pentru ţuică au stat la cozi şi câte două ore. În cortul amenajat în faţa Circului Globus din sectorul 2, fasolea şi costiţa s-a împărţit abia la ora 11.00, însă oamenii s-au aşezat la coadă încă de la 8.30.

Sute de călători în aşteptare, la Aeroportul Băneasa

„Am luat pentru soţia şi fratele meu, eu nu pot mânca pentru că am patru operaţii", spunea, ieri-dimineaţă, Cneazu Nicolae (83 de ani), unul dintre „fruntaşii" cozii. Ţuica a fost cea care i-a mai dezmorţit pe bucureşteni: în sectorul 2 s-au împărţit 13.000 de porţii de fasole cu costiţă afumată şi 725 de litri de ţuică fiartă, iar în sectorul 6, alte 4.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.  

Tinerii orădeni au sărbătorit Ziua Naţională cu petreceri „fabricate în România", cu branduri cu aromă comunistă. Barurile din centrul oraşului s-au umplut cu tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti, care în loc să asculte muzică de club au jucat hora, au băut pălincă şi au mâncat pâine cu untură şi ceapă.

Tort Richart, Belcolade sau Mousse de ciocolată neagră sau albă cu tricolorul pe ele sunt câteva dintre dulciurile pregătite special pentru 1 Decembrie la Braşov.

La Severin, Primăria le-a oferit localnicilor 1.200 de sarmale cu mămăliguţă şi ardei iute, dar şi ţuică, vin fiert şi cafea. Oamenii s-au înghesuit şi la fasole bătută, pregătită special de către jandarmi.

Parada militară din Capitală, doar cu diviziile terestre Foto: Marian Vilău

Parada militară din Capitală, doar cu diviziile terestre Foto: Marian Vilău

Bătrânii s-au înghesuit la porţiile de fasole cu cârnaţi

Bătrânii s-au înghesuit la porţiile de fasole cu cârnaţi

Copiii s-au învelit în tricolor pentru a suporta frigul la paradă

Copiii s-au învelit în tricolor pentru a suporta frigul la paradă

Bucureştenii au răbdat două ore până la împărţirea mâncării

Bucureştenii au răbdat două ore până la împărţirea mâncării
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite