„Găinile stresate“ încaieră fermierii cu nutriţioniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile în care cresc găinile ouătoare îi îngrijorează pe nutriţionişti
Condiţiile în care cresc găinile ouătoare îi îngrijorează pe nutriţionişti

Crescătorii de păsări sunt foarte supăraţi pe specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi, care a declarat că aproape toate ouăle din România nu sunt sănătoase, şi vor să-l dea în judecată. Producătorii se tem că vânzările le vor scădea după ce au apărut studii care arătau că românii se pot îmbolnăvi de la ouăle făcute de găinile stresate crescute la baterie.

„Hormonii stresului produşi de găinile crescute în baterii nu dispar la gătit şi noi, oamenii, îi ingerăm fără să conştientizăm că stresul găinii devine stresul nostru", a declarat, săptămâna trecută, prof. Gheorghe Mencinicopschi.

Declaraţia i-a pus pe jar pe crescătorii de găini ouătoare, care au declarat ieri, pentru „Adevărul", că-l vor da în judecată pe specialistul în nutriţie. Astfel, în această dimineaţă, conducerea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) va organiza o conferinţă cu tema „Producătorii de ouă îi cer daune în instanţă domnului Gheorghe Mencinicopschi".

„De ouă stresate nu moare nimeni"

„Nu este pentru prima dată când domnul Mencinicopschi face astfel de declaraţii. De data aceasta, producătorii vor să-l dea în judecată. Este inadmisibil să-l lăsăm să ne aducă asemenea prejudicii", ne-a declarat Ilie Van, preşedintele UCPR.

La rândul său, Gheorghe Horoi, preşedintele Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari producători interni de ouă, spune că afirmaţiile nutriţionistului sunt exagerate. „Se face din ţânţar armăsar. Tot mapamondul mănâncă ouă de la găini crescute la baterie şi nu mai moare nimeni. La fel am mâncat şi noi dintotdeauna", a declarat Gheorghe Horoi.

Totodată, preşedintele Agricola Bacău se teme că vânzările ar putea să scadă în urma declaraţiilor făcute de nutriţionişti. „Sunt convins că or să fie mulţi creduli care or să consume ouă de la ţară sau ecologice, dar care sunt de două-trei ori mai scumpe decât cele normale. Ce nu se spune este faptul că găinile din bătătură sunt mai stresate decât cele din hală, că stau în ploaie, frig, le mai aleargă câte un câine, un curcan...", a conchis Horoi.

În replică, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, spune că „domnul de la Uniunea Crescătorilor de Păsări din România apără interesele celor care cresc găini în baterii în detrimentul celor care produc ouă ecologice. Nu înţeleg de unde atâta revoltă, de vreme ce oricum din 2012, potrivit reglementărilor europene, comercializarea ouălor marcate cu cifra 3 va fi interzisă".

Scandalul a început săptămâna trecută, când reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor „Vier Pfoten" au susţinut o conferinţă prin care explicau ce reprezintă cifrele 0, 1, 2 şi 3 ştampilate pe ouă.

Stresul găinii se transmite la om

Nutriţioniştii încearcă să urgenteze interzicerea comercializării ouălor obţinute de la găinile crescute în baterii inscripţionate cu cifra 3, pe motiv că sunt de calitate îndoielnică şi că afectează sănătatea omului. Bateriile în care sunt crescute găinile au dimensiuni foarte mici, fapt pentru care păsările trăiesc în condiţii de stres.

În plus, ele nu văd niciodată lumina zilei. Gheorghe Mencinicopschi spunea atunci că în aceste condiţii de viaţă păsările sunt chinuite, iar hormonul stresului, eliberat ca reacţie de apărare, trece în organismul omului după consumarea ouălor respective. Profesorul Mencinicopschimai explică, acum, că nu doar ouăle de la găinile de baterie conţin acest hormon al stresului, ci şi carnea sau lactatele obţinute de la animalele sacrificate într-un mod barbar.

„Există studii care atestă faptul că valoarea nutriţională a ouălor, a cărnii şi a laptelui rezultate de la animalele crescute în aer liber şi în condiţii de viaţă normale este mult mai mare decât a produsele animalelor stresate", a precizat Mencinicopschi.

Ce arată cifrele de pe marcajele comerciale

0 – ouă de găini crescute în aer liber, cu hrană ecologică
1 – ouă de găini crescute în aer liber
2 – ouă de găini crescute în hale la sol   
3 – ouă de găini crescute în baterii

Ce arată cifrele de pe marcajele comerciale
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite