„A fi mămică este un loc de muncă sigur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionela Oana Urse (20 de ani) din Hunedoara a născut în urmă cu trei luni un băieţel. Tânăra mamă susţine că astfel a scăpat de grija serviciului şi are un venit sigur în fiecare lună. Mii de proaspete mămici aleg să stea acasă doi ani cu copilul, pentru că primesc un venit sigur din partea statului şi „fentează“ concedierile de criză.

Legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, intrată în vigoare la începutul acestui an, oferă proaspetelor mămici 85% din media veniturilor nete acumulate în ultimele 12 luni dinaintea sarcinii.

Femeile sunt mulţumite că de la începutul acestui an câştigă, stând acasă, între 600 şi 4.000 de lei lunar plus 200 de lei, cât este alocaţia copilului până la 2 ani.

Ionela Oana Urse (20 de ani) din Hunedoara nu primeşte prea mulţi bani de la stat, dar e suficient, spune ea, pentru că „a fi mămică este, cel puţin în aceste vremuri, un loc de muncă sigur".

A lucrat la o fabrică de componente auto şi la începutul anului 2008 a născut o fetiţă, iar de două luni are şi un băieţel. „De aproape doi ani primesc lunar o indemnizaţie de 600 de lei, la care se adaugă alocaţia primului copil, 200 de lei, şi mai nou a celui de-al doilea. Este mult mai bine în postnatal decât să lucrez din greu pe un salariu mic", a spus Ionela.

Proaspăta mămică mai spune că, deşi se descurcă destul de greu cu banii, soţul ei ar prefera să rămână din nou însărcinată în următoarele luni.

La nivelul judeţului Hunedoara există 3.700 de beneficiari ai indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, însă doar o persoană primeşte 4.000 de lei.

Banii le ţin acasă

În judeţul Bacău, aproape 5.000 de mame îşi cresc bebeluşii pe banii statului şi nu au de gând să întrerupă concediul postnatal. Este şi cazul Andrei Şuştac (29 de ani) care, în urmă cu trei luni, a adus pe lume un băieţel. „După noua lege primesc indemnizaţie de creşterea copilului de 1.275 de lei plus alocaţia copilului de 200 de lei. În total, primesc aproape salariul întreg şi stau acasă în concediu de maternitate.

image

E mult mai bine. Anul trecut aş fi primit doar 800 de lei", a declarat Andra.

„Am scăpat de disponibilizare"

Nou-născuţii le salvează şi pe mămicile din Arad de efectele crizei. Adina Faur (25 de ani) e în concediu de maternitate din ianuarie 2008, când s-a născut primul ei copil, Patrick. Anul acesta a născut din nou.

„Mai am o fetiţă, Ariana, pe care am născut-o anul acesta, la sfârşitul lunii iulie. Acum stau acasă cu ei şi am scăpat de o eventuală disponibilizare, deşi nu acesta a fost planul iniţial", a declarat Adina Faur. Tânăra profită acum de situaţie şi îşi finalizează studiile superioare, pentru ca foştii angajatori să nu aibă nimic de reproşat când ea va reveni la muncă.

Şi Cristina Marcu (27 de ani) din Oradea recunoaşte că a scăpat de concediere. „Am un copil de un an şi primesc 800 de lei, după vechea lege, dar acum îmi dau seama că am fost norocoasă, pentru că firma la care lucram nu mai are activitate şi, dacă nu aş fi fost în concediu de maternitate, îmi pierdeam locul de muncă", a declarat Cristina, fost asistent manager la o editură. ; Grupaj
realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de Seară"

S-au întors la muncă, dar pentru scurt timp

În luna mai a acestui an erau acordate 180.819 indemnizaţii de 85% din salarii pentru creşterea copilului până la 2 ani, iar în septembrie, numărul a scăzut la 180.389. Potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, dintre beneficiari, peste 1.300 primesc suma maximă, de 4.000 de lei, însă majoritatea se încadrează pentru valoarea minimă a indemnizaţiei, de 600 de lei.

În paralel, 15.934 de proaspete mămici au primit, în luna mai, stimulente a câte 100 de lei pentru că au ales să se întoarcă la muncă. În luna septembrie, numărul acestora a scăzut la 12.947, semn că multe mămici care au revenit la serviciu au făcut stânga-mprejur când au realizat că sunt în pericol să rămână fără slujbă şi au preferat să stea acasă cu copilul în concediu postnatal. Mariana Bechir

image

„Modalitate de refugiu pe timp de criză"

Sociologul Cătălin Ghinăraru, secretar ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, a spus că nu există un studiu pe această temă, dar este un fenomen firesc.

„E o modalitate de refugiu până când va trece această criză. Este un comportament firesc să alegi o astfel de formă de protecţie socială, în loc să te întorci la un loc de muncă despre care nu ştii dacă nu se va desfiinţa, sau la o firmă care deja a dispărut", a declarat Cătălin Ghinăraru.

Copilul, soluţie de criză

Alegerea de a deveni mamă poate fi interpretată şi ca o soluţie de criză, ca o reacţie de protecţie. „Criza solicită soluţii de criză. Cred că aceste femei care aleg să rămână însărcinate pentru a-şi păstra locul de muncă o fac tocmai pentru că sunt motivate de instinctul de supravieţuire", susţine Alina Chircea, psiholog specialist.

Din punctul de vedere al copilului, acesta este un lucru bun. „În primii ani este importantă legătura intensă, stabilă cu o singură persoană. Poate fi mama sau tatăl", a spus Diana Pamfil, psiholog. Andreea Şutoi, Costel Crângan

Şi tăticii îşi iau concediu „maternal"

Daniel Rusu (32 de ani) din Galaţi a lăsat jobul de bodyguard pentru cel de tătic. Şi-a luat recent în primire noul rol şi nu mai este durul de altădată. Este în concediu pentru creşterea fiicei lui, Diana, care e la vârsta la care totul se măsoară în săptămâni.

Scutec, lapte, leagăn, cântec, băiţă, somn. Iar scutec, iar lapte, iar leagăn. Cam acesta este ritmul, „mai trepidant decât cel de la serviciu", al existenţei lui Daniel, unul dintre cei 800 de bărbaţi din Galaţi care au trecut de la jobul obişnuit la cel de tătic.

Daniel Rusu recunoaşte că ideea de a intra în concediu de creşterea copilului a fost dictată de raţiuni financiare. „Soţia mea are un salariu mult mai mare decât al meu, iar perspectiva unui concediu lung nu i-a prea încântat pe şefii ei. Risca să-şi piardă locul de muncă, mai ales că e şi criza asta afurisită, aşa că am ales să cresc eu fata. Plus de asta, eu rămân cam la acelaşi venit lunar", ne-a mai declarat Daniel.

image

Copiii „de criză"

George Pogan (40 de ani) din Focşani lucrează ca operator la societatea de termoficare. Este doar unul dintre cei 230 de tătici din Vrancea care au optat pentru concediul de creştere a copilului, fără să ţină cont de prejudecăţi. A ales să se ocupe total de creşterea lui Erik Mihai în luna mai din acest an, când micuţul împlinise deja un an.

„Cariera ei de profesor este mult mai importantă decât a mea. În al doilea rând, câştigul salarial al soţiei îl depăşea cu vreo 300 de lei pe al meu", a spus George.

În judeţul Dolj sunt 3.765 de femei indemnizate după noua lege, iar autorităţile recunosc că este posibil ca multe sarcini să fi fost programate. „Este adevărat că printre aceste femei ar putea fi şi persoane cu posibilităţi reduse, care chiar şi-au programat copiii ca să primească aceşti bani", a spus Marius Simcelescu, consilier în cadrul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale.

Mai mulţi nou-născuţi

În 2008 s-au născut în România 222.000 de copii, potrivit datelor Biroului European de Statistică. Pe anul în curs nu există deocamdată o evidenţă exactă, însă Institutul Naţional de Statistică arată că numărul născuţilor vii a fost mai mare cu 1.081 în luna august faţă de perioada similară din 2008.

100 de lei este stimulentul primit de mămicile care se întorc la muncă înainte de expirarea celor doi ani de postnatal

85 la sută din media veniturilor realizate în 12 luni anterioare momentului naşterii reprezintă indemnizaţia pentru creşterea copilului

1.300 de persoane primesc suma maximă, de 4.000 de lei, pe toată perioada concediului maternal

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite