„A bubuit muntele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghiţă (stânga), unul dintre cei cinci tineri surprinşi de avalanşă, spune că nu va mai coborî pe pârtii  închise
Mihai Ghiţă (stânga), unul dintre cei cinci tineri surprinşi de avalanşă, spune că nu va mai coborî pe pârtii închise

Cinci tineri din Bucureşti, printre care şi DJ Pagal, au fost surprinşi de o avalanşă, marţi seară, în timp ce coborau muntele cu snowboardul pe o pârtie neamenajată, în Sinaia. Salvamontiştii spun că bucureştenii au provocat avalanşa şi că au avut noroc că au scăpat. Cei cinci recunosc că s-au aventurat într-o zonă necunoscută.

Setea de adrenalină şi inconştienţa unor tineri a fost la un pas să se transforme într-o tragedie, marţi seară, pe văile pline de zăpadă din Munţii Bucegi. Cinci snowboarderi din Bucureşti, care au încercat  să coboare de la Cota 2.000, din Sinaia, şi-au văzut moartea cu ochii după ce au provocat o avalanşă.

Mai citeşte şi:

Snowboarderii vor „zbura” pe pârtie în weekend

Răzvan Mihai, Mihai Constantin Ghiţă, Dan Bobinco, Alin Gavrilescu, Andrei Moţoc, cunoscut ca DJ Pagal, au fost surprinşi de  nămeţi. Doi dintre aventurieri au reuşit să se salveze după ce au fost rostogoliţi la vale două sute de metri. Ceilalţi trei au rămas îngropaţi în zăpadă, dar au fost salvaţi şi aduşi în siguranţă la Sinaia de salvamontişti. Operaţiunea a durat mai bine de două ore.

„N-am ştiut că traseul este închis. Era ceaţă şi am greşit puţin firul văii. Când am vrut să ne întoarcem a plecat toată falia de zăpadă cu noi cu tot şi ne-a luat la vale. ­Ne-am trezit prinşi prin copaci. Mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţă. A fost traumatizant. Îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să încerce zăpada virgină să se documenteze bine înainte şi mai ales să nu facă ce am făcut noi", a spus Andrei Moţoc.

„Eram pe vale şi trebuia să ajungem la o rezervaţie, când a bubuit muntele şi a plecat avalanşa. Atunci am încercat să ne ridicăm pe ea să ne ducă cât mai mult la suprafaţă. Dacă ne-ar fi băgat dedesubt, ne-ar fi îngropat cu siguranţă.  Am văzut la telecabină că erau panouri de avertizare cu pericol de avalanşă, dar ne-am gândit că n-o să avem tocmai noi ghinion. M-am speriat foarte tare. Data viitoare când o să  mai venim în Bucegi, o să luăm la noi transivere, lopeţi şi sonde de zăpadă", a spus Mihai Ghiţă, un alt turist prins în avalanşă.

Operaţiune la limită

Tinerii se pot considera norocoşi că au scăpat cu viaţă, mai ales că s-au aventurat într-o zonă foarte periculoasă, unde riscul de avalanşă, în acest moment, este de gradul 4 din 5. „Cei cinci turişti nu aveau ce să caute acolo, iar zgomotul, dar mai ales trepidaţiile lor au provocat avalanşa. Nu au respectat indicaţiile noastre", spune Daniel Niţoi, de la Salvamont Sinaia.

„Tinerii au avut zile. Unul dintre ei s-a ales cu fractură de piramidă nazală. În momentul de faţă, toate văile de abrupt sunt închise. Am pus avertizoare de avalanşă, însă unii dintre turişti nu vor să înţeleagă că poate fi un pericol mortal să te aventurezi în aceste zone", a declarat Bogdan Popa din cadrul Salvamont Sinaia.

Turiştii îşi riscă viaţa pe trasee necunoscute

Salvamontiştii îi avertizează pe iubitorii muntelui că ninsorile abundente, din ultimele zile, au sporit riscul de producere de avalanşe în Munţii Bucegi.  „Până se va stabiliza zăpada aşternută, riscul de producere a avalanşelor va rămâne însemnat. Prin văi, zăpada este troienită şi atinge şi doi metri. S-au format cornişe care se pot rupe singure sau prin mişcare", a declarat Gheorghe Haiduc, şeful Serviciului Salvamont Buşteni.

Turiştii trebuie să folosească doar pârtiile omologate. „Cei care se aventurează să schieze în afara zonei amenajate o fac pe riscul lor. Zăpada are 60-70 de centimetri, iar dedesubt este gheaţă, ceea ce înseamnă că riscul să o ia la vale este foarte mare", a precizat Dan Trif, reprezentantul Refugiului Salvamont Sinaia.

Salvatorii îi sfătuiesc pe turişti să nu se aventureze pe traseele montane, iar în eventualitatea în care se hotărăsc totuşi să plece pe munte să anunţe la baza Salvamont traseul pe care intenţionează să urce.

„Orice pantă care are înclinaţie mai mare de 35 de grade nu mai este sigură când stratul de zăpadă este foarte mare. Mai mult, diferenţele de temperatură creează mai multe straturi de zăpadă, care nu mai au aderenţă între ele. Cel care trece pe acolo riscă să deplaseze stratul care nu mai face priză şi aşa se produce avalanşa", a declarat Mircea Opriş, şef Salvamont Braşov.

„În fiecare weekend, în special sâmbătă seară, avem cazuri de turişti care rămân izolaţi şi apelează la ajutorul salvamontiştilor pentru că nu se mai pot întoarce. Chiar recent au fost doi turişti din Bucureşti care se rătăciseră la ieşirea din Valea Albă şi cu greu am putut ajunge la ei", a mai precizat Gheorghe Haiduc.

În România nu există un cadru legal pentru sancţionarea celor care produc, intenţionat sau nu, avalanşe de zăpadă pe versanţi şi îi pun pe drumuri pe salvamontişti.

În Occident, teribilismul se plăteşte

DJ Pagal, marţi seară, la coborârea de pe munte

DJ Pagal, marţi seară, la coborârea de pe munte

„În vestul Europei şi în Statele Unite ale Americii, cei care sunt autorii unor asemenea incidente pe trasee declarate închise plătesc atât amenzi de sute de euro, cât şi costurile acţiunii de salvare. Se poate ajunge la sume de mii de euro: plata elicopterului, a oamenilor, toate calculate la durata intervenţiei", a spus ­Alexandru Nagy, şeful Serviciului Salvamont Braşov.

De exemplu, un adolescent din Massachusetts (SUA), Scott Mason, a fost amendat, în 2009, cu 25.000 de dolari (inclusiv costurile operaţiunii de salvare), pentru că a ales un traseu nemarcat şi închis publicului, pe Muntele Washington, fiind cea mai mare din istoria statului New Hampshire (SUA).

Sfârşit tragic

Salvatorii montani din Sinaia au intervenit pentru a doua oară, în ultimele zile, pentru a recupera turişti surprinşi de avalanşe. ­Weekend-ul trecut, o femeie în vârstă de 43 de ani, care urca în Munţii Baiului împreună cu soţul şi fiul ei, a murit. Doi tineri, în vârstă de 24 şi respectiv 25 de ani, din Bucureşti, s-au rătăcit la finalul anului 2008 în zona Hornul Văii şi au murit după ce au fost surprinşi de avalanşă.

Au colaborat Cristina Nica, Silviu Ştefan

Cinci sfaturi de supravieţuire

În cazul în care sunteţi surprinşi de o avalanşă pe munte, salvamontiştii au câteva recomandări ce v-ar putea salva viaţa:

1 Aruncaţi toate obiectele pe care le căraţi: schiuri, rucsac sau alte bagaje.

2 Găsiţi un punct stabil de susţinere, de care să se agaţe cu toată puterea.

3 Rămâneţi cu faţa orientată spre cer şi înotaţi, pe cât posibil, către stratul superior de zăpadă.

4 Anunţaţi salvamontiştii când vă aventuraţi pe un traseu izolat.

5 Nu plecaţi pe munte fără emiţătoare, cu ajutorul cărora puteţi fi găsiţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite