Tragedia de la Sighetu Marmației se poate repeta? Peste 80% din firmele de gaze din România nu respectă normele de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre răniţii în explozia de la Sighetu Marmaţiei a murit
Unul dintre răniţii în explozia de la Sighetu Marmaţiei a murit

În urma exploziilor de la Sighetu Marmației, în care au fost rănite 20 de persoane iar una a decedat, Inspecția muncii a efectuat mai multe controale la firmele de gaz din țară. În numai 10 zile, la peste 1.300 din 1.600 de firme au fost descoperite probleme.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a dispus, după exploziile de la Sighetu Marmaţiei din 19 februarie, efectuarea unor acţiuni de control la nivel naţional.

Astfel, după un control național în perioada 22 februarie - 2 martie, au fost găsite nereguli la peste 1.300 din 1.600 de firme care folosesc echipamente ce funcţionează cu combustibili gazoşi. Pentru deficienţele constatate de inspectorii de muncă au fost date amenzi de aproximativ 450.000 de lei.

De asemenea, inspectorii de muncă au dispus sistarea activităţii unui loc de muncă, precum şi oprirea din funcţiune a 15 echipamente tehnice.

"La aceste societăţi comerciale, inspectorii de muncă au constatat 2.740 deficienţe, pentru care s-au dispus 2.779 măsuri. Pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, au fost sancţionaţi 1.380 de angajatori şi au fost aplicate 2.657 sancţiuni contravenţionale, din acestea 2.578 fiind avertismente", potrivit unui material de presă al Inspecţiei Muncii trimis, joi, agenţiei Mediafax.

Printre problemele detectate de inspectori se referă la folosirea detectoarelor de gaze nefuncţionale sau neasigurarea măsurilor pentru detectarea sau devierea ori îndepărtarea scurgerilor de gaze inflamabile spre un loc sigur.

"Riscurile care apar ca urmare a utilizării necorespunzătoare a echipamentelor de muncă ce utilizează combustibili gazoşi au impus acest control la nivel naţional în unităţi care, prin natura lor, îşi desfăşoară activitatea cu publicul cum ar fi: şcoli, creşe, grădiniţe, săli de sport, after-school, spitale, hoteluri, restaurante, cluburi, baruri, unităţi ale administraţiei publice, centre comerciale", se mai arată în comunicatul citat.

În noaptea de 18 spre 19 februarie, într-o discotecă din Sighet aflată la subsolul unei clădiri a avut loc o explozie în care au fost rănite şapte fete. După 14 ore, în momentul în care se făceau cercetări privind explozia, o a doua deflagraţie s-a produs, fiind răniţi poliţişti, pompieri şi un notar care avea biroul deasupra discotecii.

În cele două explozii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate, una dintre acestea decedând la Spitalul de Arşi din Capitală.

Citește și:

Un director al firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei a fost arestat

FOTO Botoşăneanul Silviu Comănici, ucis în explozia de la Sighet, a fost condus pe ultimul drum

Un diriginte de şantier şi un responsabil cu lucrări de construcţie, puşi sub acuzare în cazul Sighet

FOTOGALERIE Unul dintre răniţii în explozia de la Sighetu Marmaţiei a murit

Verdictul specialiştilor: 15 defecţiuni la reţeaua de gaz din Sighet

Firma de gaze din Sighet, urmărită penal

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite