3.000.000 de euro pe trei monumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3.000.000 de euro pe trei monumente
3.000.000 de euro pe trei monumente

Primăria a alocat peste 11 milioane de lei pentru investiţii în lucrări de artă Cel mai nou monument care va fi amplasat în Capitală este statuia lui Şerban Cantacuzino, domnitorul care

Primăria a alocat peste 11 milioane de lei pentru investiţii în lucrări de artă

Cel mai nou monument care va fi amplasat în Capitală este statuia lui Şerban Cantacuzino, domnitorul care a cerut acum 320 de ani tipărirea primei Biblii în limba română.

Aceasta va fi aşezată pe Dealul Mitropoliei, în faţa Arhiepiscopiei Bucureşti. "A fost o iniţiativă comună a Primăriei Capitalei şi Arhiepiscopiei Bucureşti, prin care se doreşte comemorarea evenimentului", a spus Bogdan Ciubotaru, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Bucureşti.

"Statuia va avea patru metri şi va fi sculptată la faţa locului de profesorul Mihai Buculei, costul total al lucrărilor ridicându-se la aproape 3,5 milioane de lei", a spus Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti (AMPTMB). Şerban Cantacuzino a fost cel care a cerut în anul 1688 tipărirea, pentru prima dată în limba română, a Bibliei.

Statuia Carol I, peste trei milioane de lei

În luna aprilie a acestui an, a fost montată în Piaţa Revoluţiei o machetă în mărime naturală a statuii lui Carol I, cu scopul de a verifica înălţimea, orientarea, precum şi opinia bucureştenilor. "Primăria a pus statuia ilegal acolo, fără aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice", a spus Tudorel Urian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Culturii şi Cultelor.

Municipalitatea a cheltuit până în prezent peste trei milioane de lei, numai pentru construcţie, drepturile de autor urmând să fie achitate la sfârşitul lucrării. "Singurul domeniu pe care l-am administrat şi la care nu am avut restricţii de la buget a fost cultura. Statuia lui Carol I, din Piaţa Revoluţiei, va fi finalizată pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României", a spus Adriean Videanu la sfârşitul lunii mai.

Căruţa lui Caragiale

"Căruţa cu paiaţe" (foto), grupul statuar care urmează să fie amplasat în faţa Teatrului Naţional Bucureşti, a costat municipalitatea cinci milioane de lei, dintre care trei milioane turnarea şi două milioane de lei drepturile de autor. Lucrarea va fi alcătuită din 13 piese: 12 personaje inspirate din lucrările lui Ion Luca Caragiale şi căruţa.

Statuia lui Carol I din 1939

Prima statuie a lui Carol I a fost amplasată în fosta Piaţă a Revoluţiei în 1939. Între macheta care există acum, în acelaşi loc, şi vechea statuie se regăsesc mici deosebiri. "Este normal să fie diferite. Sculptura a evoluat în ultimii ani, spre exemplu, calul meu este metaforic, iar cel vechi, descriptiv. Sunt concepţii diferite", a spus sculptorul machetei, Florin Codre.

Este normal să fie diferenţe între vechea şi noua statuie a lui Carol I. Sculptura a evoluat între timp, a apărut un Brâncuşi. Calul meu este metaforic, iar cel vechi este descriptiv, arată fiecare grupă de muşchi.
Florin Codre,
sculptor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite