35.000 de euro, preţul unui apartament ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriaşii locuinţelor pentru tineri vor putea să cumpere din octombrie apartamentul în care locuiesc Chiriaşii ANL care vor să cumpere locuinţa în care stau vor putea începe

Chiriaşii locuinţelor pentru tineri vor putea să cumpere din octombrie apartamentul în care locuiesc

Chiriaşii ANL care vor să cumpere locuinţa în care stau vor putea începe demersurile legale cel mai devreme în luna octombrie a acestui an. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor (MDLPL), Laszlo Borbely, spune că imobilele vor fi evaluate de profesionişti, iar preţurile cerute de stat vor fi în concordanţă cu cele de pe piaţă.

El precizează că, pentru a putea achiziţiona un apartament, chiriaşul trebuie să probeze că a deţinut această calitate vreme de cinci ani. Astfel, primii beneficiari vor fi cei care au stat în case ANL încă din 2001 sau 2002. Datele furnizate de MDLPL arată că în această perioadă s-a construit un total de 2.202 de locuinţe, acestea fiind cele care vor putea fi vândute încă din acest an. "Toţi banii obţinuţi vor fi folosiţi exclusiv pentru construcţia altor locuinţe pentru tineri", spune ministrul Laszlo Borbely, care estimează că din vânzarea acestor apartamente statul va obţine circa 60 milioane de euro.

Interesant este că în raţionamentul care a condus la acest total, Borbely ia drept preţ de referinţă pentru o casă ANL suma cel puţin modică, de numai 35.000 de euro. Toţi aceşti bani vor trebui achitaţi într-o singură tranşă, iar timp de cinci ani proprietarii nu vor putea să înstrăineze imobilul.

Ministrul dezvoltării, Laszlo Borbely, a mai declarat în cadrul unei conferinţe de presă că are în vedere stoparea programului de construcţie a locuinţelor ANL prin credit ipotecar. Ideea sa este începerea unui program nou, gândit în jurul ideii de locuinţe convenabile pentru tineri.

Adio locuinţelor ANL pe credit ipotecar?

"Vom încerca să vedem ce a fost făcut bine şi ce a fost făcut rău în cadrul acestui program, iar la sfârşit, după finalizarea proiectelor aflate în derulare, este posibil să nu mai construim prin credit ipotecar. Avem ca alternativă un nou program de construcţie de locuinţe convenabile pentru tineri", a declarat Borbely.
El precizează totodată că angajaţii ministerului au identificat, în ultimele luni, circa 1.200 de hectare de teren, în toată ţara, pe care pot fi construite 450.000 de apartamente în blocuri. Acestea ar putea fi noile locuinţe convenabile. Dacă ele vor fi însă construite tot de ANL sau prin parteneriate publice private, rămâne încă o întrebare deschisă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite