3500 de euro, un costum de oşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de meşteşugari şi producători au arătat la Turulung ce are Sătmarul mai bun şi mai frumos Meşteri populari din şase comune ale judeţul Satu Mare şi-au expus sâmbătă

Zeci de meşteşugari şi producători au arătat la Turulung ce are Sătmarul mai bun şi mai frumos

Meşteri populari din şase comune ale judeţul Satu Mare şi-au expus sâmbătă produsele, la a doua ediţie a Târgului Produselor Locale, organizat în comuna Turulung.

Turulung, Călineşti Oaş, Gherţa Mică, Turţ, Agriş şi Porumbeşti sunt cele şase comune înşirate de-a lungul râului Tur care şi-au scos în evidenţă meşteşugurile şi produsele cu care se mândresc.

Cei prezenţi s-au înghesuit la standul comunei Gherţa Mică, unde repezentanţii au explicat vizitatorilor cum se confecţionează straiele oşeneşti. "Acum nu se mai confecţionează foarte multe costume populare. Preţul este foarte ridicat, dar se întâmplă să avem şi comenzi.

De exemplu, o costumaţie oşenească se ridică la suma de 3.500 de euro. Sunt lucrate manual iar timpul de confecţionare pentru un astfel de costum este de doi ani. Ele sunt purtate la sărbători şi nunţi", a povestit Gheorghe Farcaş, unul din meşteşugarii care mai confecţionează astfel de costume.

Meserii pe cale de dispariţie

La fel ca şi anul trecut, fiecare primărie din microregiune a avut posibilitatea de a-şi prezenta meşterii locali. Iosif Şilche, singurul potcovar din comuna Agriş explica vizitatorilor că are din ce în ce mai puţin de lucru: "Ţin minte că pe vremuri potcoveam până la trei cai pe zi.

Se plătea foarte bine această meserie. Cu toate acestea, vremurile s-au schimbat şi tehnologia ne depăşeşte. Acum, fierul s-a scumpit foarte mult şi oamenii nu îşi mai permit".

O altă meserie pe cale de dispariţie este împletitul măturilor. Chiar dacă nu necesită un efort mare, meseriaşii se plâng că nu li se cumpără marfa. " În 15 minute împletesc o mătură şi o vând cu şapte lei bucata. Ceea ce fac nu este greu, dar oamenii nu mai sunt interesaţi. Găsesc astfel de obiecte în magazinele mari din oraş", şi-a vărsat năduful Iosif Balog, din comuna Adrian.

Pălinca, marfă scumpă

Producătorii locali nu au ezitat să îşi prezinte băutura tradiţională - pălinca. Cu cât mai veche, cu atât mai scumpă. Un litru de palincă în Ţara Oaşului trece de 30 de lei. Concurenţa fiind foarte mare, pălincarii mai scad din preţuri, însă sub 20 de lei nu o lasă nimeni. "Am acasă băutură de zece ani. Este cea mai bună, dar şi scumpă", s-a destăinuit un oşean din Gherţa Mică.

Gulaş-cocktail

Evenimentul de sâmbătă s-a încheiat cu un consurs de gătit, la care au participat toate primăriile. Fiecare dintre concurenţi a încercat să-şi demonstreze talentele culinare. " Toate legumele trebuie fierte foarte bine. Din gulaşul meu nu lipseşte carnea de miel, porc, vită, iepure, fazan, mistreţ şi pui. Toate acestea la un loc dau o savoare minunată", şi-a lăudat reţeta unul dintre bucătari.

Oficialităţile n-au lipsit

Târgul a fost organizat în cadrul proiectului "Evenimente de promovare a Drumului Râului Tur" al Societăţii Carpatine Ardelene - Satu Mare, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi Fundaţia DOEN din Olanda. La deschiderea oficială, pe lângă oficialităţile judeţene, a participat şi secretarul general adjunct al Guvernului, Cseke Attila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite