5.648 de euro, cea mai mare contribuţie la Pilonul II de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii au încasat, după prima lună, aproximativ 24,1 milioane de euro Conturile administratorilor de pensii private au început să capete contur.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii au încasat, după prima lună, aproximativ 24,1 milioane de euro

Conturile administratorilor de pensii private au început să capete contur. Participanţii la Pilonul II au contribuit, în medie, cu 7,55 euro.

Dacă până acum nu s-a vorbit decât de strategii în privinţa posibilelor investiţii ale fondurilor de pensii obilgatorii, administratorii pot începe să-şi diversifice portofoliile, ştiind pe ce se bazează. Valoarea conturilor goale din prima lună, de 961.355 de participanţi pentru care nu s-au efectuat viramente, îi îndreptăţeşte pe administratori să spere la bani mai mulţi din lunile viitoare.

Principala cauză a conturilor goale este nedepunerea de către angajatori a declaraţiilor nominale privind contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat în termenul prevăzut de lege (maxim 25 ale lunii pentru luna anterioară).

Cel mai mare salariu net, 237.218 euro

Dorin Boboc, directorul de investiţii de la Allianz-Ţiriac Fond de Pensii, consideră că informaţiile privind cea mai mare sau cea mai mică sumă intrată în conturile companiei sunt confidenţiale. Administratorul a încasat, în total, 5.630.449 euro, cu o valoare medie pe asigurat de 6,84 euro.

Cea mai mare contribuţie, în valoare de 5.648 euro, aferentă unui salariu de 282.000 de euro, a fost înregistrată la ING Fond de Pensii.

Salariul net lunar corespunzător acestuia este de 237.218 euro, care ar putea include şi bonusuri substanţiale. Cea mai mică sumă a fost de un leu, conform primei plăţi efectuate în luna mai, potrivit datelor companiei. Potrivit datelor ING Fond de Pensii, 63% din totalul viramentelor corespund unor salarii cuprinse între 369 şi 1.340 lei.

Conturile goale afectează companiile

Cel mai bine plătit client din sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), aferent celui mai "bogat" fond de pensii - respectiv BCR, câştigă un salariu net lunar de 77.200 euro.

Salariul a fost calculat pe baza primei contribuţii încasate de fond, în valoare de 6.617 lei, corespunzătoare unui salariu brut de 330.850 lei şi a unuia net de 277.914 lei (77.200 euro). Fondul de pensii administrat de BCR are cea mai mare contribuţie medie dintre toate cele 14 fonduri de pensii private obligatorii, adică 8,52 euro, faţă de media de 7,55 euro de pe piaţă.

De asemenea, Omniasig Pensii a avut o contribuţie maximă de 425 euro, aferentă unui salariu de 20.000 euro, iar cea mai mică a fost de 0,27 euro, aferentă unui salariu de 150 euro, spun reprezentanţii companiei.
"Pe viitor ne interesează să nu mai avem atâtea conturi goale", subliniază Cristina Niţescu, director Pensii Private al Omniasig. Compania a avut 62,3% din conturi goale, iar valoarea încasărilor s-a ridicat, după prima lună, la 281.065 euro.

80.000 de companii au restanţe la stat

Bugetele şi politica de investiţii a fondurilor de pensii a fost afectată, în prima lună, de conturile goale provenite de la 82.448 de companii mici şi mijlocii şi 186 de companii mari. Acestea figurează în registrele Fiscului cu datorii restante la bugetul public de pensii, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Practic, sistemul obligatoriu de pensii a înregistrat aproape un milion de conturi goale, respectiv 23% din totalul aderenţilor la sistem. Cei mai mari zece restanţieri la bugetul public de pensii cumulează peste 638 de milioane de euro, reprezentând contribuţii de asigurări sociale neplătite.

Pe locul I în top se situează Compania Naţională a Huilei din Petroşani, cu arierate de aproape 398 de milioane de euro. Pe locul doi se plasează CN Remin, cu aproape 93 de milioane de euro, iar pe ultimul loc, Societatea Naţională a Cărbunelui, cu restanţe de peste 40 de milioane de euro.

Situaţia este cea prezentată de ANAF la sfârşitul lunii martie 2008. Pentru participanţii la pilonul II, valoarea medie a contribuţiei a fost de aproximativ 7,55 euro, iar cea mai mare contribuţie s-a ridicat la 5.648 euro, aferentă unui salariu de 282.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite