Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite retragerea dintr-un contract de credit în termen de 14 zile de la semnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a adoptat în cadrul şedinţei de miercuri o ordonanţă de urgenţă, care le dă românilor posibilitatea de a se retrage dintr-un contract de credit în termen de 14 zile.

"Am adoptat azi OUG privind contractele de credit pentru consumatori. Cetăţenii vor putea astfel plăti credite prin rate mai avantajoase. Comunicarea către consumator se va face printr-un formular standardizat", a declarat premierul Emil Boc la finalui şedinţei de guvern.

Premierul a adăugat că românii vor avea posibilitate de a renunţa la un contract de credit în termen de 14 zile de la semnare, astfel încât să poată opta pentru o variantă mai avantajoasă de creditare, dacă au gasit vreuna.

Prevederi importante ale OUG privind contractele de credit pentru consumatori:

- această OUG fixează foarte clar dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul.

"Diferenţa faţă de situaţia existentă acum constă în faptul că acest comision de rambursare anticipată a creditului va fi de maxim 1%, în timp ce în momentul de faţă el variază între 4 şi 5%", a precizat Emil Boc.

Astfel, comisionul de rambursare anticipată a creditului va fi de maximum 1% din valoarea creditului dacă se reuşeşte rambursarea creditului cu mai mult de un an înainte de termenul stabilit în contract, şi de 0,5% dacă se reuşeşte rambursarea creditului cu mai puţin de un an înainte de termenul limită.

Potrivit premierului Emil Boc, băncile vor fi obligate să modifice ccomisioanele, pein acte adiţionale, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

"Vor putea obţine refinanţări de la bănci pentru aşi plăti ratele la bănci în condiţii mai avantajoase", a precizat Emil Boc.

- consumatorii vor primi înainte de semnarea contractelor un formular standardizat cu toate informaţiile care le va permite să compare mai multe oferte pentru a lua o mai bună decizie referitor la creditul pe care vor să-l contracteze

Băncile vor fi obligate a avea un formular standardizat cu aceste informaţii.

- consumatorul are dreptul să se retragă dintr-un contract de credit, fără a da explicaţii, în cel mult 14 zile calendaristice.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite