Un elev de Dăbuleni costă între 1.370 lei şi 1.700 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii unităţilor de învăţământ şi primarii se ceartă pentru putere, fără să înţeleagă prea bine ce înseamnă descentralizarea şcolară

educaţiei este scăzută, pentru că "inspectorii şcolari încă mai titularizează profesori care obţin la examen nota 1,80". "Adică să vină un tractorist care să ne pună pe noi în funcţii după cum vrea el? Domnul primar spune numai aberaţii! Tot ce este în liceul nostru am făcut cu bani de la minister (al Educaţiei - n.r.) şi din diverse ajutoare primite de la părinţii mai înstăriţi", spune, în replică, Maria Gheorghe, directoarea Liceului Teoretic "Constantin Brâncoveanu". Ea îl acuză pe primar că face campionat de fotbal cu colegii de breaslă, în sala de sport a unităţii de învăţământ, fără acordul ei: "Sparge lacătul şi bate mingea cu toţi funcţionarii lui în această sală, unde n-a vrut să dea o foaie de tablă pentru acoperiş!". În ciuda acestor conflicte, liceul din capătul unei uliţe pline de noroi are laboratoare dotate cu calculatoare şi chiar un muzeu al oraşului, unde sunt păstrate obiecte folosite de localnici încă de la 1800. În plus, copiii beneficiază de un curs opţional de istorie locală.
Descentralizarea înseamnă termopane
şcoala Generală nr. 3 din Dăbuleni este departe de Liceul "Brâncoveanu". Cu WC-uri în curte, pereţi scorojiţi, sobe ponosite şi noroaie în loc de teren de sport, şcoala pare descentralizată de tot ceea ce se cheamă condiţii de educare a copiilor. Directoarea adjunctă, Elena Rădulescu, şi contabila, Coleta Oance, văd fenomenul descentralizării ca pe o pompă de fonduri, din care să curgă resurse pentru reabilitarea şcolii. "Ne-au dat deja peste cinci miliarde de lei (vechi - n.r.), pe care trebuie să-i cheltuim până la sfârşitul anului. Primul lucru pe care-l vom face este să punem termopane, apoi gresie, după care vom reface grupul sanitar de afară", plănuieşte directoarea adjunctă.
Contabila s-a ocupat de una dintre cerinţele descentralizării şi a calculat cât costă, într-un an, un elev în şcoala nr. 3 din Dăbuleni: 1.370 lei (I-IV), 1.700 lei (V-VIII). "Anul acesta este altfel la şcoală, în loc de lapte şi corn ne dau brânză topită cu biscuiţi, dar şi exerciţii mai grele", observă Lăcrămioara ştefănoaica, elevă de 1.370 lei, din clasa a II-a. Părinţii nu simt nici măcar această diferenţă.
"Descentralizare? Nu ne-a spus nimeni nimic despre asta", conchide Aurelian Culcea, tatăl unei fetiţe din clasa I-a. Probabil că nu a urmărit dis-cursul ţinut de primarul Drăgoi la una dintre emisiunile televizate la posturile locale din Dăbuleni. "Descentralizarea înseamnă că directorul şcolii noastre nu mai ascultă de ordine şi ia deciziile singur, ca un manager", explică Popa Ion Alexandru, elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic "Constantin Brâncoveanu".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite