140 de noi „educatori” pentru bolnavii de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul bihorenilor diagnosticaţi cu diabet a crescut în ultimii ani. Federaţia Română de Diabet a lansat un program educaţional denumit „Să vorbim despre diabet”.

Prima întâlnire cu cei diagnosticaţi cu această boală a avut loc azi la Hotel Continental, de la ora 11.30. Ca urmare a evaluării stării de sănătate a persoanelor, 113.036 de bihoreni au fost diagnosticaţi cu risc de diabet zaharat, procentul fiind de 30,08% din populaţia Bihorului. Din această cauză, Federaţia Română de Diabet a lansat un program educaţional denumit „Să vorbim despre diabet”.  Programul are scopul de a îmbunătăţi înţelegerea şi modul de autoges-
tionare a diabetului de către pacienţi, printr-un nou mod de pregătire.
Organizatorii întâlnirii susţin că în România există un mare gol informativ despre această boală, despre care lumea ştie prea puţin. De cele mai multe ori, la aflarea diagnosticului, pacienţii trec prin stări precum negare, anxietate, depresie şi, de multe ori, ignoranţă. „Prin acest program dorim să combatem aceste stări şi să stabilim o relaţie de permanentă interacţiune cu pacienţii diabetici”, explică Lăcrămioara Dumitru, unul din promotorii evenimentului.

Hărţi de conversaţie
Programul este structurat pe mai multe componente, prima dintre ele „Hărţile de conversaţie” este un instrument edu-
caţional unic, interactiv şi vizual privind diabetul zaharat. În următoarele luni, iniţiatorii programului vor forma aproximativ 140 de educatori din ţară, fie medici diabetologi, fie asistente medicale, care la rândul lor vor organiza întâlniri cu pacienţii. Programul „Să vorbim despre diabet” este lansat în Europa şi America de Nord şi va fi lansat în curând în America Latină şi Asia. Materialele au fost traduse în 25 de limbi, fiind folosite în 40 de ţări în intervalul 2008-2009.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite