Mai 13 nu e duminica orbului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când am intrat în UE, preşedintele şi primul-ministru au crezut de cuviinţă să mulţumească poporului pentru "sacrificiile" îndurate astfel încât obiectivul integrării să poată fi

Când am intrat în UE, preşedintele şi primul-ministru au crezut de cuviinţă să mulţumească poporului pentru "sacrificiile" îndurate astfel încât obiectivul integrării să poată fi atins. Mersi, dar nu era cazul. Voinţa imensei majorităţi a populaţiei i-a obligat pe politicieni, de la Emil Constantinescu şi Radu Vasile la Ion Iliescu şi Adrian Năstase şi apoi la Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu să pună admiterea în UE pe primul plan al acţiunilor lor. Dacă nu ar fi făcut aşa, ar fi fost spulberaţi în preferinţele electoratului.

Acum da, la două luni de la integrare, e cazul să mulţumească, şi chiar cu vârf şi îndesat pentru răbdarea de care poporul dă dovadă. Agenda publică e îndopată cu scandaluri la fiecare 24 de ore, înjurături în direct şi războaie între instituţiile statului. Biata Constituţie a ajuns damă de consumaţie în cârciumi, de care trag toţi şi apoi o aruncă în stradă pe motiv că e proastă şi n-are morală.

Imensa majoritate de 80 la sută din români, care i-a ţinut pe politicieni sub presiune pe tot parcursul negocierilor de aderare astfel încât nicio formaţiune politică nu şi-a permis să se plaseze împotriva curentului european, nu a cerut după integrare nici spectacole, nici circ. Nu pentru a distra poporul îşi pune clasa politică poalele în cap şi nici nu se umflă politicienii ca buhaii de baltă orăcăind sloganuri demagogice la cererea publicului spectator. Fiecare a crezut că îşi poate face de cap, din moment ce nu mai există nicio presiune, niciun obiectiv final de îndeplinit. În faţa unor oameni care aşteaptă acum beneficiile integrării, nu să le pice din cer, dar să se vadă preocuparea pentru viitor, autorităţile oferă populism pentru tot cartierul, după care se miră pe la seminarii şi conferinţe că Gigi Becali nu mai poate fi oprit.

Eroarea e uriaşă. Poporul nu e prost, aşa cum cred marii maeştri ai manipulării. Un recent sondaj de opinie arată că aceeaşi majoritate de aproape 80 la sută consideră alegerile europene la fel de importante, dacă nu mai importante decât cele parlamentare. Amânarea euroalegerilor din cauza scandalurilor interne ar fi o palmă pe obrazul acestor oameni care văd cu adevărat ce este important pentru viaţa lor. Dacă preşedintele Băsescu va folosi prilejul pentru a cupla referendumul privind votul uninominal cu alegerile europene cu scopul de a face propagandă în favoarea PD, n-are decât să-şi asume o asemenea responsabilitate.

Dar guvernul şi partidele europene de la PNL la PSD nu au voie să meargă pe soluţia amânării alegerilor, indiferent de pericolul reprezentat de agentul electoral Traian Băsescu. Europa înseamnă mai mult decât atât, ce naiba!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite