" Dacă mă duc la aeroport, nu mă mai întorc vie!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama militarului Ioan Grosaru, mort la sfârşitul săptămânii trecute în Irak, nu a putut rezista şocului de a-şi vedea copilul în sicriu şi a preferat să-l aştepte acasă Aeronava

Mama militarului Ioan Grosaru, mort la sfârşitul săptămânii trecute în Irak, nu a putut rezista şocului de a-şi vedea copilul în sicriu şi a preferat să-l aştepte acasă

Aeronava care a adus în România corpul neînsufleţit al caporalului Ioan Grosaru, decedat în Irak, a ajuns ieri după-amiază pe aeroportul din Suceava. Opt colegi din Batalionul 32 Infanterie "Mircea" din Timişoara, alături de care militarul a luptat în Irak, au depus pe un catafalc special pregătit sicriul soldatului.

Un sobor de preoţi a ţinut o scurtă slujbă, iar un şef al Armatei Române a anunţat că Ioan Grosaru a fost decorat cu "Steaua României". O tristă consolare pentru pierderea suferită de familie, care îl aştepta pe Ionică, cum îi spuneau, să se însoare, şi nu să-l conducă la groapă.

Înainte de sosirea aeronavei pe aeroportul din Suceava, toată familia militarului căzut pe frontul din Irak se adunase, înmărmurită, în curtea casei. Cu lacrimi în ochi, oamenii şi-au purtat cu demnitate nenorocirea. Cea mai distrusă era mama militarului, Catrina Grosaru.

"Băiatul meu e mort, o să mi-l aducă acasă în sicriu, iar eu nu mai pot trăi", ne-a spus, plângând, femeia. După ce în urmă cu 20 de ani şi-a îngropat celălalt băiat, decedat când mai avea doar câteva săptămâni până să se elibereze din armată, Catrina Grosaru crede că este condamnată.

Acum, femeia trebuie să-şi înmormânteze şi cel de-al doilea fiu. Bolnavă şi slăbită, mama militarului nu a avut puterea să-şi aştepte fiul la aeroportul din Suceava, acolo unde aeronava a adus sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Ioan Grosaru. "Eu nu pot să merg, îl aştept acasă. Dacă mă duc la aeroport, nu mă mai întorc vie. Nu rezist, sunt istovită şi nu ştiu dacă am puterea să trec şi peste asta", a spus, cu faţa înfundată în palme, Catrina Grosaru.

Înmormântat alături de alţi eroi

Caporalul Ioan Grosaru va fi îngropat chiar pe drumul care duce la biserica din sat, lângă monumentul eroilor din Păiseni, acolo unde îşi dorm somnul de veci şi ceilalţi eroi ai locului, căzuţi la datorie în cele două războaie mondiale. "Aici îl îngroapă pe băiat.

Din câte ştim noi, trebuia să fie înmormântat în cimitirul satului, dar a venit un domn colonel de la Timişoara, a vorbit cu familia şi s-a decis să-l înmormânteze aici, lângă ceilalţi eroi", ne-a spus unul dintre sătenii care săpau ieri groapa. Trupul neînsufleţit al lui Ioan Grosaru a fost depus aseară la biserica din sat, iar astăzi, un sobor format din 14 preoţi va oficia slujba de înmormântare.

"Ne-a spus că va fi departe de locurile unde este pericol"

Pentru Ioan Grosaru, misiunea din Irak nu era prima într-o zonă de conflict. În 2005 a fost plecat pentru trei luni în Afganistan, iar la final a fost decorat cu o medalie NATO. Acum câteva luni şi-a anunţat rudele că vrea să plece din nou într-o zonă de război.

Familia a încercat să-l reţină, în zadar însă. "El se pricepea la calculatoare. Ca să nu ne facem noi griji, ne-a spus că va fi departe de locurile unde este pericol mare. Ne-a minţit pentru că altfel ştia că nu vom fi de acord să plece în Irak", a suspinat Teodora Costache, rudă a militarului. Prezent ieri în Suceava, ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, şi-a exprimat regretul pentru această pierdere şi a anunţat că familia caporalului Ioan Grosaru va primi din partea ministerului 100 de solde şi 80.000 de euro.

Căzuţi la datorie

În ultimii 15 ani, peste 4.000 de militari români au participat la misiuni internaţionale, dintre care 16 au murit, iar alţi aproape 40 au fost răniţi, cei mai mulţi în Irak şi Afganistan. Redăm doar câteva cazuri tragice:
n11 noiembrie 2003 - o coloană de blindate a Batalionului 151 "Războieni" a fost atacată în Afganistan.

Şi-au pierdut viaţa sergenţii Iosif Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă n24 aprilie 2005 - în urma unui atac al grupărilor talibane a decedat, în Afganistan, soldatul Narcis Marius Şonei n14 martie 2006 - caporalul Vasile Dobre, care participa la operaţiunea Antica Babilonia în Irak, s-a sinucis în timpul misiunii n27 aprilie 2006 - caporalul Bogdan Hâncu a murit, în Irak, după ce o bombă a explodat lângă maşina blindată în care se aflan20 iunie 2006 - caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu a decedat în urma unui incident produs în Afganistan n6 septembrie 2007 - sergentul major Aurel Marcu a murit, în Afganistan, după ce tancul său a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat n21 septembrie 2007 - caporalul Ioan Grosaru a murit în Irak, în timpul unei misiuni de patrulare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite