"Nu avem dreptul să controlăm avioanele aliaţilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul britanic "The Guardian" a relansat, ieri, acuzaţiile la adresa României şi Poloniei, ţări care sunt suspectate că au permis CIA să înfiinţeze închisori secrete pe teritoriul lor.

Cotidianul britanic "The Guardian" a relansat, ieri, acuzaţiile la adresa României şi Poloniei, ţări care sunt suspectate că au permis CIA să înfiinţeze închisori secrete pe teritoriul lor. "The Guardian" citează, în sprijinul afirmaţiilor sale, un raport al Consiliului Europei. Raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, vorbeşte despre "indicii ferme". Toţi oficialii români, printre care şi preşedintele Comisiei parlamentare de control al SIE, au negat însă acuzaţiile.
- Credeţi că acuzaţiile au un temei?
- În baza acordurilor pe care România le are cu Statele Unite ale Americii şi cu NATO, ţara noastră a permis şi permite survolarea spaţiului aerian de către avioane americane şi din ţările NATO, precum şi folosirea aeroporturilor româneşti pentru aprovizionare, combustibil şi catering. După părerea mea, nu există niciun fel de probă, doar supoziţii ale domnului Dick Marty privind existenţa unor baze de anchetă ale CIA în România. Autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea totală faţă de UE pentru un control la aeroporturi sau în orice alt loc. Senatul României a constituit o subcomisie de anchetă în cadrul Comisiei de apărare, care a verificat atât aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, cât şi pe cel de la Timişoara şi nu a găsit indicii în legătură cu aceste baze. Este adevărat că celui nevinovat îi este mult mai greu să demonstreze că este nevinovat. Însă, în Parlamentul European, la fel ca şi în cel al României, ar trebui să existe mai multă responsabilitate din partea unui parlamentar când se lansează în acuzaţii şi supoziţii.
- Este însă posibil ca avioanele să fi transportat prizonieri şi statul român să nu fi ştiut?
- Responsabilitatea pentru ce transportă aceste avioane este doar a autorităţii căreia îi aparţin.
- Deci România nu doreşte sau nu are dreptul să le controleze?
- Nu avem noi dreptul să le controlăm. Din aceste avioane nu se descarcă nimic, nu se încarcă nimic.
- Care este atunci interesul lui Dick Marty de a lansa asemenea acuzaţii?
- Am observat că pe momentele legate de Raportul de ţară sunt încercări de a crea o imagine negativă României, în care sunt angrenate diferite persoane. S-ar putea să aibă o legătură cu aceasta.
- Comisia parlamentară de control al SIE are în atenţie acest caz?
- Noi am avut o discuţie cu cei de la SIE în cadrul analizelor pe care le efectuăm şi acest serviciu nu este implicat în niciun fel într-o astfel de acţiune, pe teritoriul României sau în alte ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite