Te-ai vaccinat împotriva gripei? Vezi dacă n-ai făcut-o degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte 350.000 de doze de vaccin antigripal au fost găsite cu concentraţie scăzută la tulpina B, astfel că, din cele un milion de doze cumpărate de Ministerul Sănătăţii de la Institutul Cantacuzino, 700.000 de fiole au probleme. Dintre ele, 500.000 au fost deja folosite în campania de vaccinare a populaţiei, ceea ce înseamnă că aceste persoane nu sunt imunizate.

UPDATE 16,52: Potrivit lui Geza Molnar, luni sau marţi ministrul Ritli Ladislau va decide procedura economică-financiară pentru recuperarea pagubei de 10 milioane de lei de la Institutul Cantacuzino. „Campania de vaccinare nu are rost să fie reluată, numai de dragul de a se consuma vaccinul”, a adăugat reprezentantul ministerului.

UPDATE 16,48: Parte din cei care s-au vaccinat rămân, totuşi, imunizaţi, potrivit consilierului pe probleme epidemiologice ale ministrului sănătăţii, Geza Molnar. “Cei care s-au vaccinat în lunile decembrie sau noiembrie nu au nicio problemă, nici de reacţie adversă, pentru că până în 6 ianuarie probele urmărite au fost corespunzătoare produsului vaccinal”, a declart dr. Molnar.

Urmărirea eficacităţii loturilor de vaccin s-a făcut la producător, la Institutul Cantacuzino, care a monitorizat în laborator evoluţia dozelor de referinţă, păstrate spre comparaţie.

În urma verificărilor începute în 6 ianuarie, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că alte şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, au o concentraţie scăzută a tulpinei B. Alte 350.000 de doze au aceeaşi problemă, numărul total al vaccinurilor cu concentraţie scăzută a tulpinei B ajungând astfel la 700.000.
Vaccinurile antigripale sunt deja oprite de la administrare începând de luni, în urma unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a cumpărat de la Institutul Cantacuzino un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2011-2012, pentru care a plătit aproximativ 10 milioane de lei, din care susţine că aproape jumătate din cantitate a fost utilizată pentru imunizarea populaţiei la risc.

Specialiştii de la Institutul Cantacuzino fac analiza seriilor de vaccin produse, astfel încât până la sfârşitul săptămânii să existe o situaţie a tuturor produselor din sistem.

Riscul în cazul celor care s-au vaccinat este acela că nu vor avea imunitate faţă de acestă tulpină B.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite