Cele două Marilyn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Norma Jean & Marilyn" spune povestea carierei actriţei până la moartea acesteia La prima vedere, Norma Jean Baker şi Marilyn Monroe par două persoane, nu una. Cele "două" s-au influenţat

"Norma Jean & Marilyn" spune povestea carierei actriţei până la moartea acesteia

La prima vedere, Norma Jean Baker şi Marilyn Monroe par două persoane, nu una. Cele "două" s-au influenţat reciproc în căutarea unui echilibru.

Pelicula, o producţie HBO, a separat cele două "personalităţi" ale unuia din simbolurile hollywoodiene prin distribuirea a două actriţe diferite.

Ashley Judd o interpretează pe inocenta şi cuminţica Norma Jean Baker, care vrea să devină celebră, iar Mira Sorvino, pe senzuala Marilyn Monroe, care îşi doreşte să scape de viaţa agitată din Cetatea Filmului, pentru a duce un trai liniştit, departe de ochiul critic al opiniei publice.

Interpretare ficţională a vieţii actriţei

Filmul biografic s-a bazat parţial pe cartea actorului Ted Jordan, "Norma Jean: My Secret Life With Marilyn Monroe" ("Norma Jean: Viaţa mea secretă cu Marilyn Monroe").

Jordan, interpretat în film de Josh Charles, susţine că a avut o relaţie secretă cu unul din cele mai mari sex-simboluri din istorie, relaţie care a durat mai mulţi ani.

Conceptul filmului poate fi rezumat la sloganul lui: "Marilyn Monroe era fantezia noastră. Norma Jean era realitatea ei." În câteva scene, "cele două Marilyn" apar împreună, discutând şi chiar tachinându-se una pe cealaltă. În film apar şi soţii faimoşi ai actriţei, printre care jucătorul de baseball Joe DiMaggio, interpretat de Peter Dobson, şi Arthur Miller, interpretat de David Dukes.

Actriţa a trecut de la un amant la altul pentru a avansa în carieră. A cucerit o faimă nemuritoare, dar nu a reuşit să găsească fericirea. A învăţat totul despre seducţie, dar aproape nimic despre dragoste.

Personalităţi în conflict

Marilyn nu a renunţat niciodată la ipostaza Norma Jean, care a încercat să îi servească drept ghid în carieră şi în viaţa personală. Norma Jean era nemulţumită de ce a făcut Marilyn cu viaţa ei şi o "critica" şi o sfătuia şi la bine, şi la greu. Cele două laturi distincte s-au reconciliat doar la moartea vedetei.

Ultimii ani ai acesteia au fost marcaţi de boli, probleme personale şi o reputaţie de persoană neserioasă, iresponsabilă şi cu care este greu să lucrezi. Circumstanţele morţii ei, care a survenit în urma unei supradoze de barbiturice, au fost amplu dezbătute de fanii teoriei conspiraţiei.

În mod oficial, moartea actriţei a fost clasificată ca o "posibilă sinucidere", dar se poate ca supradoza să fi fost accidentală. Conspiraţioniştii susţin că a fost ucisă.

Nominalizări la Emmy şi Globurile de Aur

Pelicula produsă special pentru televiziune a primit cinci nominalizări la Premiile Emmy, dintre care două pentru actriţele din rolurile principale, Sorvino şi Judd, una pentru muzica compusă de Christopher Young. Cele două actriţe care o portretizează pe Marilyn au fost nominalizate şi la Globurile de Aur pentru rolurile lor.

Ashley Judd, în rolul Norma Jean

Actriţa a primit o nominalizare Emmy şi una la Globurile de Aur pentru acest rol. S-a remarcat în roluri mici, alături de actori mari ca Pacino şi De Niro (în "Obsesia") sau Kevin Spacey şi Samuel L. Jackson (în "Vremea răzbunării").

Mira Sorvino este Marilyn Monroe

A câştigat un premiu Oscar în 1995, pentru cel mai bun rol secundar, în filmul "Mighty Aphrodite".

În următorul an, a primit o nominalizare Emmy şi una la Globurile de Aur pentru interpretarea lui Marilyn Monroe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite