LIVE Dezbatere HISTORIA, Ora 13.00: Condamnarea la moarte a lui Ceauşescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Athanasie Stănculescu
Victor Athanasie Stănculescu

La 22 de ani de la procesul lui Nicolae Ceauşescu, multe dintre evenimentele ce au avut loc atunci sunt încă învăluite într-o aură de mister.

Numărul din noiembrie 2011 al revistei „Historia" publică dosarul intitulat: „Stănculescu: «Cum l-am condamnat pe Ceauşescu la moarte»". Chiar şi fără fotografia de pe copertă, cititorii îşi vor da seama că „Stănculescu" din propoziţie e generalul Victor Athanasie Stănculescu din realitate, scenaristul şi regizorul momentului 25 decembrie 1989: Procesul şi Execuţia lui Nicolae Ceauşescu.

Vizionaţi dezbaterea privind moartea lui Ceauşescu pe adevarultv.net

Prilejuită de lansarea numărului din luna noiembrie 2011, revista Historia vă invită să urmăriţi, astăzi, începând cu ora 13.00, în direct pe adevarul.ro, adevarultv.net şi historia.ro, dezbaterea: „Condamnarea la moarte a lui Ceauşescu!". Invitaţii lui Ion M. Ioniţă vor fi istoricul Călin Hentea, jurnalistul Ion Cristoiu şi Viorel Domenico - autorul mai multor cărţi ce au ca subiect Revoluţia din decembrie 1989.

Ca şi momentul 22 decembrie 1989, de la Bucureşti, momentul 25 decembrie 1989, de la Târgovişte, cunoaşte, în cei 22 de ani care s-au scurs de atunci, o Istorie a receptării şi a fixării în posteritate.

Cele două decenii postdecembriste au însemnat apariţia unor documente şi mărturii în stare să contracareze formidabila manipulare prin media şi prin zvonistică a momentului 25 decembrie 1989. Pe măsura depărtării de eveniment, dar şi pe măsura înaintării în democraţia autentică, opusă „democraţiei originale" cultivate de regimul Iliescu, opinia publică a devenit tot mai interesată de Adevărul despre evenimentele din decembrie 1989.

Răspunzând acestei nevoi, numeroşi istorici şi publicişti au căutat noi documente şi mărturii, au supus verificării critice pe cele propuse şi impuse de autorii Loviturii de stat din decembrie 1989, au convocat pe cei implicaţi în momentul Târgovişte pentru a-i face să spună adevărul acolo unde au minţit în primii ani postdecembrişti sau să dezvăluie amănunte pe care le-au trecut sub tăcere.

S-au stabilit, astfel, în conflict cu versiunea din 1990, câteva lucruri precise: Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost retezaţi nu de militarii garnizoanei Târgovişte, revoltaţi de regimul dictatorial, ci de paraşutiştii aduşi de Victor Stănculescu în cadrul misiunii sale; Decretul de înfiinţare a Tribunalului Militar Extraordinar, iscălit de Ion Iliescu, e nul şi neavenit; arestarea Ceauşeştilor era ştiută la Bucureşti încă din seara lui 22 decembrie 1989.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite