Taxi pe apă spre paradisul Deltei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambarcaţiunile au program non-stop şi te pot duce adânc în inima Deltei. Cursele nu sunt însă deloc ieftine, taxarea făcută de „taximetriştii“ cu şalupe pornind de la 50 de euro pe oră. Clienţii obişnuiţi au dare de mână şi se grăbesc. „Taximetriştii“ spun însă că au fost solicitaţi şi pentru o aprovizionare cu gheaţă la o chermeză.

Ca să ajungi în Deltă ai la dispoziţie patru variante: vasul „pasager", catamaranul, şalupa rapidă şi „taxiul" pe apă. Cel din urmă are avantajul că este apelabil non-stop, spre deosebire de celelalte ambarcaţiuni care circulă după un program stabilit: pasagerul şi catamaranul - trei curse pe săptămână, şalupa - trei curse pe zi. Taxiul plutitor te duce în Deltă la orice oră din zi şi din noapte. Te aşteaptă oricând şi oricât. Dar orice serviciu costă.

„Tariful este negociabil: 50 de euro pe oră de persoană pentru o viteză medie de 40 de kilometri la oră. Dacă mergem mai repede, tariful poate creşte. Dacă mergem la relanti, tariful scade. Aştept clienţii oricât, dar şi asta contra-cost. Negociem aceste tarife, în funcţie de cât trebuie să stau, câţi clienţi am. Dacă am un câştig foarte mare la o cursă, pot să stau o oră - două - trei, cât mănâncă. Dacă nu, le iau cam 20 de euro pe oră de aşteptare", a explicat tulceanul Simion Drăgan, taximetrist nautic.

El se laudă că este singurul din Tulcea care lucrează legal. „Mai sunt taximetrişti, dar la negru. Eu tai factură şi duc turiştii în siguranţă la destinaţie. Sunt persoană fizică autorizată şi fac taximetrie de ani de zile pe uscat. Practic am deschis şi această afacere, pe apă. Este destul de complicată procedura, trebuie să te înregistrezi la Camera de Comerţ, apoi să îţi iei casă de marcat. Ai nevoie neapărat de certificat de posesor de şalupă şi de permis de conducere", a mai precizat Drăgan. 

Pe faleza din Tulcea, la malul Dunării, nici măcar nu e nevoie să faci cu mâna: vin imediat „taximetriştii de apă" la tine.

„Un taxi doriţi?"

Spre deosebire de navele pentru plimbări prin Delta Dunării, care oferă mai mult confort, ba chiar şi o masă tradiţională la bord, taxiurile de apă sunt folositoare celor care se grăbesc sau pur şi simplu doresc doar să ajungă la o destinaţie din Deltă.

Există şi doritori de senzaţii tari care preferă o plimbare cu o şalupă de viteză în locul unei plimbări lejere. Există însă şi destui clienţi care sunt chemaţi de urgenţă din Deltă sau pur şi simplu au rămas fără gheaţă.

„Am avut solicitări de la unii care doreau gheaţă, undeva spre Mila 23. Erau la şpriţuri oamenii şi nu mai aveau gheaţă. Au plătit dus-întors şi le-am dus doi saci de gheaţă de la Tulcea, au dat 200 de euro ca boierii. Am avut şi cazuri în care am cărat oameni care pierduseră «rapidele» şi vroiau să ajungă la prietenii care făceau chef în baltă sau oameni care uitaseră lumânările de botez la Tulcea şi le-am dus la Sulina urgent", a povestit din isprăvile turiştilor Răzvan, un taximetrist. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite