Şi-a bătut o săpunieră în cap cu un cui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicile la care recurg deţinuţii nu mai au nicio limită. Graţian Iulian Giurgiu (40 de ani), arestat în 2002 şi condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare pentru tâlhărie, este un exemplu cât se poate de elocvent. În urmă cu două zile, acesta s-a prezentat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara cu o săpunieră pe cap, fixată în craniu cu un cui de 10 centimetri.

„Acum e săpuniera albastră. Data trecută era roz", a spus unul dintre jandarmi. Deţinutul a fost zilele trecute la instanţă pentru una dintre sutele de plângeri pe care acesta le face. Ultima dată i-a reclamat pe şeful Secţiei de Detenţie şi pe medicul penitenciarului pentru că nu vor să îi schimbe regimul de detenţie sau să-i dea medicamentele pe care le doreşte. Potrivit portalului just.ro, numai la Curtea de Apel Timişoara, Giurgiu are nouă plângeri făcute împotriva procurorilor care au dat neînceperea urmăririi penale pentru reclamaţiile sale.

Graţian Iulian Giurgiu este recunoscut printre cadre pentru gesturile sale, dar şi pentru modul în care face plângere aproape din orice motiv. Cristian Lazăr, unul dintre procurorii Parchetului
Curţii de Apel Timişoara care l-au audiat pe Giurgiu, susţine că la un moment dat acesta a fost la Parchet cu două holşuruburi înfiletate în cap.

Şi Gheorghe Stancu, o altă persoană privată de libertate, a recurs la automutilare. „Aceste gesturi sunt cauzate de stresul indus de privarea de libertate şi, în general, sunt manifestări ale unor nemulţumiri personale", a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Eduard Magold.

Reclamagiu notoriu

Un alt deţinut cu probleme de comportament este Faur Nistor Isai, condamnat în 2000 la 13 ani de închisoare pentru viol. Acesta a fost iniţial încarcerat la Timişoara, mai apoi a fost mutat la Arad, iar în urmă cu două zile a fost transferat din nou la Timişoara. Faur Nistor Isai şi-a făcut un renume în puşcăriile prin care a umblat, fiind recunoscut pentru modul în care refuză mâncarea. „A refuzat mâncarea cam peste tot pe unde a fost.

La început invoca motive juridice, că e nevinovat, iar în ultima perioadă condiţiile de detenţie", a explicat directorul Penitenciarului Timişoara, Florin Şerpe. Potrivit acestuia, chiar ieri Faur Nistor Isai a depus o declaraţie în care spunea că refuză mâncarea pentru că nu i se asigură o cameră în care să stea singur şi din cauza compoziţiei pâinii.

Isai este recunoscut şi pentru modul în care depune plângere după plângere, având pe rolul instanţelor din ţară câteva mii de acţiuni. „E o caracteristică a celor cu probleme de comportament. E o formă de presiune, de protest. Nu rezolvă absolut nimic. Nu impresionează cu nimic", a spus şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, Ioan Băla.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite