Bebeluş trimis la spital ca un colet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă născută sâmbătă a murit după ce a fost trimisă de la Bumbeşti la Târgu-Jiu cu o ambulanţă în care nu se afla decât un asistent. Părinţii copilului care a trăit numai cinci ore aşteaptă rezultatul necropsiei pentru a afla cine se face vinovat de tragedie.

La două zile după moartea primului lor copil, părinţii cer să li se explice de ce s-a stins micuţa. Tragedia a avut loc sâmbătă dimineaţa, la câteva ore după ce Claudia Munteanu a adus pe lume un copil, pe care medicii din Bumbeşti-Jiu au decis să îl transfere de urgenţă la Spitalul 700 din Târgu Jiu.

„Nu mi-a spus nimeni nimic, m-au urcat în ambulanţă fără să mă anunţe de ce s-a îmbolnăvit copilul. În salvare erau sticle cu apă caldă lângă bebeluş.  Fetiţa se născuse de cinci ore, iar medicii de la Bumbeşti mi-au spus că e bine. Cântărea 3,7 kilograme. Am adus-o pe lume la termen, fără să fi avut probleme în timpul sarcinii. Ne gândiserăm şi la nume. Am născut normal, deşi cerusem cezariană. Aştept rezultatul necropsiei. Vreau să ştiu cine este vinovat pentru moartea fetiţei mele", a spus Claudia Munteanu.

„Avea cordonul strâns în jurul gâtului"

În schimb, medicul Damian Diţescu, care a avut-o în îngrijire pe pacientă, susţine că aceasta fusese informată despre problemele cu care s-a născut fetiţa: „Nu s-a făcut nicio abatere de la conduita medicală. Mamei i s-a spus clar că bebeluşul s-a născut cu suferinţă fetală şi cu cordonul foarte strâns în jurul gâtului. Starea lui a fost gravă după naştere, dar a fost reanimat şi începuse să se simtă mai bine".

Claudia Munteanu şi fetiţa ei au fost urcate într-o ambulanţă şi trimise la Târgu-Jiu. Pe Drumul Naţional 66, şoferul a făcut pană, nou-născutul fiind preluat, după 15 minute, de o salvare trimisă de la Târgu-Jiu. „Nu cred că este vina celor de la Ambulanţă, pentru că am stat cel mult un sfert de oră până să vină cealaltă salvare", a povestit mama fetiţei.

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj au deschis o anchetă în acest caz, identificând aspecte care contrazic declaraţiile medicului Diţescu. Acesta a trimis un nou-născut despre care spune că se afla în stare gravă cu un echipaj fără doctor.

„În salvarea care a plecat din Bumbeşti-Jiu era un echipaj format din asistent şi ambulanţier. Doctorul Diţescu nu a cerut medic, deşi ar fi trebuit să solicite. În al doilea rând, bebeluşul, care a fost preluat de o autosanitară de la Târgu-Jiu, care s-a dus în întâmpinare, nu a murit în ambulanţă. Nou-născutul a făcut stop respirator chiar la intrarea în lift, la spital", a decl arat Ana Duma, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj.

Cât despre pana de cauciuc, conducerea SJA dă vina pe starea proastă a drumului. „Nu este vina nimănui că a făcut pană. I se poate întâmpla oricui, mai ales unui ambulanţier care trebuie să se grăbească pentru a ajunge cu pacienţii la spital. Este posibil să fi făcut pană şi din cauza drumului prost", a spus Duma. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite