Legile proaste şi jocurile de interese au alungat banii de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contestarea pe bandă rulantă a licitaţiilor a blocat şi în Dobrogea mai multe proiecte în valoare de zeci de milioane de euro. Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională „Sud- Est", Luminița Mihailov, spune că una dintre problemele cu care s-a confruntat în aprobarea şi finanţarea proiectelor este incoerența legislativă a achizițiilor publice.

„Am avut întârzieri în finalizarea procedurilor de achiziție prevăzute în cadrul contractelor, în special pentru lucrări, din cauza contestațiilor, dar și pentru că au fost reluate unele proceduri.  Din cauza unor situaţii neprevăzute au apărut chiar și modificări în teren, în special la proiectele de infrastructură de transport care au necesitat lucrări suplimentare", a precizat Luminiţa Mihailov.

În total au fost reziliate 15 contracte din care 14 pe Măsura 4.3 (Sprijinire pentru dezvoltarea microîntreprinderilor) la solicitarea beneficiarilor, care au argumentat că nu pot obţine banii necesari pentru co-finanţarea proiectului. Celălalt contract reziliat este pe Măsura  5.2 (Dezvoltarea infrastructurii în turism), iar cauza este aceeaşi: beneficiarul n-a putut obţine de la nicio bancă partea de 50% pe care trebuia să o investească în proiect.

„Pentru alte patru contracte de finanțare beneficiarii au solicitat rezilierea, solicitările fiind în analiză la Autoritatea de Management pentru POR", a conchis directorul ADR Sud-Est.

VRANCEA: 23 de comune vrâncene n-au încercat niciodată să ia bani!

În administraţiile locale, unii edilii şefi nu au aplicat niciodată pentru obţinerea de fonduri europene deşi comunităţile care i-au ales ar vrea drumuri mai bune, şcoli reconstruite, apă sau canalizare. În judeţul Vrancea, 23 de comune din 72 nu au accesat niciodată fonduri europene.  Un exemplu este Broşteniul unde trei sate rămân în fiecare vară fără apă potabilă. Fântânile seacă de la începutul verii, pentru că aşezările rurale sunt în zone de deal, iar localnicii primesc apă cu cisterna pentru ei şi pentru animale de la pompieri. În zonă nu există aducţiune cu apă, iar administraţia locală nu a mişcat niciun deget pentru a rezolva problema, putea obţine fonduri europene.

GALAŢI: Bătaie de joc, finanţare returnată

Oficialii SAPARD, veniţi să inspecteze modul cum s-a realizat un drum finanţat din fonduri europene în comuna Suceveni, au constatat că lucrarea este făcută de mântuială, motiv pentru care au solicitat returnarea finanţării de 3,5 milioane de lei noi sau refacerea lucrării.

Scandalul s-a petrecut la începutul anului 2009, iar după circa cinci luni de negocieri s-a ajuns la o soluţie de compromis: firma executantă (CASICO SRL) a cârpit drumul pe banii ei, iar comisia de recepţie a închis, în cele din urmă ochii.  Primarul Neculai Hanţă s-a declarat însă nemulţumit de soluţie. „Lucrarea tot nu a ieşit cum trebuie. Cei care au făcut prima recepţie ar trebui anchetaţi penal", spune primarul. (foto cu primarul şi cu drumul)

VRANCEA: Cheltuie banii pe studii, dar nu obţin banii

În comuna Vrîncioaia, primarul a depus mai multe proiecte pentru a accesa fonduri europene, dar niciodată nu a îndeplinit criteriile. Edilul recunoaşte că a cheltuit o mulţime de bani pe studii de fezabilitate.„Dosarele sunt stufoase, iar criteriile în funcţie de care îşi trimite ministerul dosarul mai departe sau nu sunt uneori imposibil de îndeplinit.

Sunt şi în funcţie de gradul de sărăcie din comună, este adevărat, dar noi am depus două proiecte: pe strategia de dezvoltare locală -  de 400.000 lei şi pentru o aducţiune cu apă - de 2,5 milioane de euro. Am cheltuit 117.000 de lei cu studiile de fezabilitate din bugetul local şi nu au fost aprobate pentru că din 67 de puncte câte trebuia să îndeplinească am obţinut doar 49. Eu nu mai recuperez banii daţi pe studii de fezabilitate.", ne-a spus Ionică Danţiş, primarul din Vrîncioaia.

VRANCEA: Fraudă cu fonduri europene

Contabilul primăriei Cîmpuri, Nicolae Ciuruc este cercetat de DNA Galaţi că ar fi furat în 2007 din fondurile europene sustrăgând ilegal o parte din subvenţiile pe agricultură. Contabilul a fost reclamat de un consilier local. Cazul a fost confirmat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea care a trimis dosarul la DNA Galaţi.

Nicolae Ciuruc ar fi încasat de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură 100.000 de lei pentru subvenţii pentru o asociaţie a crescătorilor de taurine din comună pe care a înfiinţat-o cu mai mulţi săteni pe un teren concesionat de la Primărie. De fapt, asociaţia nu mai exista în momentul în care contabilul a încasat banii europeni de la APIA, iar banii nu mai sunt.  Acuzaţiile ce planează asupra lui Ciuruc: deturnare de fonduri, fraudă şi corupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite