Urgenţele, pline de bolnavi comozi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înghesuială mare la Urgenţe. Sute de oameni se prezintă, zilnic, la UPU a Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi, iar medicii spun că doar o treime dintre pacienţi chiar reprezintă cazuri grave, restul fiind, calr, de competenţa medicilor de familie. Media zilnică a ajuns deja la 300 de pacienţi, un număr cel puţin dublu faţă de cel normal.

„Sunt fie persoane cu afecţiuni cronice, fie bolnavi comozi sau închipuţi care ni se adresează pentru diferite motive. De exemplu, astăzi o femeie a venit pentru că i s-au înfundat urechile. Sunt şi pacienţi care vin îndemnaţi de către medicii de familie care le spun că se plătesc mai bine concediile medicale acordate la Unitatea de Primiri Urgenţe", afirmă Zoica Marola, asistent-şef UPU-SMURD.

În cazul unora dintre pacienţi intervine şi comoditatea. „Sufăr de inimă, de ficat şi tensiune. Când am probleme vin la Urgenţe. Mă mai duc şi pe la medicul de familie, dar în general aici vin", ne-a spus Constanţa Popa (56 ani), care-şi aştepta rândul la consultaţie, la UPU.

Faptul că Urgenţa este mereu aglomerată o confirmă şi reprezentanţii sistemului sanitar gălăţean. „Este adevărat că medicii de la Urgenţe sunt suprasolicitaţi din cauza pacienţilor care nu reprezintă urgenţe şi că pentru aceşti pacienţi se cheltuie sume importante", spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Aceeaşi situaţie la Brăila şi la Focşani

Cu o situaţie asemănătoare se confruntă şi medicii din judeţele limitrofe. Dr Dana Dincă, şef UPU Focşani, spune că situaţia este deja stresantă: „Este foarte aglomerat. Avem zilnic peste 100 de pacienţi. Multe sunt cazuri de urgenţă, dar sunt şi cazuri care pot fi foarte bine rezolvate în policlinică".

La Brăila, circa 120 de oameni se prezintă zilnic la UPU deşi nu reprezintă urgenţe, iar la Buzău doar 10% dintre cele 150 de persoane înregistrate la Urgenţe au afecţiuni grave. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite