Executivul va accesa Fondul de Solidaritate de la UE până pe 15 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va înainta documentaţia pentru accesarea Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene până cel târziu la 15 iulie, după evaluarea pagubelor produse de inundaţii, a anunţat luni premierul Emil Boc.

Premierul aaminit că România trebuie să solicite ajutorul UE în cel mult zece săptămâni de la producerea primelor inundaţii, respectiv 23 iunie.

Moldova, Maramureşul. estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei se află sub avertizarte de cod galben de de ploi şi vijelii, avertizare valabilă până la marţi, la ora 23.00.

În această perioadă, meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va fi ridicată (averse, descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie), cantităţile de apă putând depăşi local 25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

România poate accesa Fondul de Solidaritate al UE dacă pagubele produse de inundaţii vor depăşi 0,6 la sută din PIB (75,6 milioane euro).

Fondul de Solidaritate al UE a fost înfiinţat în anul 2002. Acesta a fost activat până în prezent de 33 de ori în urma unor calamităţi naturale, cum ar fi inundaţii, incendii de pădure, cutremure, furtuni şi secetă. Bugetul său anual se ridică la un miliard de euro, potrivit Agerpres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite