Dosar de 163 de kilograme, la Parchetul Tribunalului Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentaţia este grupată în 43 de volume şi conţine peste 30.000 de file. Dosarul vizează infracţiunile de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Stufosul dosar a a fost deschis în 2006 şi a fost extrem de complex încă de la început.

Dosarul priveşte fapte comise în perioada 2003-2006. Este vorba despre patru cetăţeni moldoveni, care au constituit în Braşov patru firme, cu scopul ca, prin intermendiul lor, să se comită mai multe infracţiuni de fals. Concret, moldovenii au emis acte fictive către 45 de societăţi comerciale din ţară. Cu ajutorul acestor hârtii, reprezentanţii respectivelor societăţil au înregistrat în actele contabile cheltuieli fictive, pentru a diminua cuantumul datoriile către stat. În momentul de faţă este începută urmărirea penală faţă de 15 persoane, printre care şi cei patru cetăţeni din Republica Moldova, dar se fac cercetări şi pentru alţi 60 de făptuitori", a spus Carmina Reit, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.  

Un dosar cu „greutate"

Iniţial, în 2006, dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov. Ulterior, anchetatorii l-au trimis la DIICOT - Structura Centrală, considerând că procurorii de acolo sunt competenţi în acest caz. Magistraţii au o soluţie de neîncepere a urmării penale, au disjuns dosarul şi l-au trimis pentru continuarea cercetărilor la Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.  

Timp de patru ani, la dosar s-a adăugat filă după filă, volum după volum, astfel că, la momentul acesta el a ajuns să însumeze 43 de volume şi peste 30.000 de file. Dosarul se încadrează cu uşurinţă la categoria „grea", el cântărind nu mai puţin de 163 de kilograme. Fiind foarte voluminos, procurorii de caz spun că le va lua cel puţin o lună numai să îl citească. Asta înseamnă că ei ar trebui să lectureze 1.000 de file pe zi şi să nu mai ocupe de niciun alt dosar. „Este unul dintre cele mai ample dosare pe care le-am avut în lucru", mai spune procurorul Carmina Reit. Cele 43 de volume conţin constatări ale Gărzii Financiare, rapoarte de inspecţie fiscală ale ANAF şi o serie de verificări ale firmelor implicate în afacerea moldovenilor.

Numărul filelor şi al volumelor nu sunt bătute în cuie şi ar putea creşte, în funcţie de cercetările efectuate în dosar. Dacă Parchetul va decide trimiterea în judecată a suspecţilor, cei care vor trebui să se „lupte" cu stufosul dosar vor fi judecătorii. 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite