Cum se taxează drepturile de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele remunerate prin contracte de drepturi de autor, dar care nu au venituri repetitive - lunare, trimestriale sau semestriale - vor fi scutite de plata contribuţiilor sociale.

Guvernul a aprobat ieri normele de aplicare a Ordonanţei de lărgire a bazei de impozitare şi a definit termenul de „venituri ocazionale", exceptate de la plata CAS.

„Venituri ocazionale înseamnă că nu au loc la intervale de timp regulate, adică nu includ repetitivitatea", a explicat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Potrivit normelor, există trei categorii de persoane plătite pe drepturi de autor. Astfel, persoanele plătite repetat pe drepturi de autor, care au însă şi un contract de muncă, cum este cazul ziariştilor, vor fi nevoite să achite contribuţii sociale lunare aplicate venitului net, baza de impozitare fiind plafonată la cinci salarii medii brute lunar.

Cei care au venituri lunare din drepturi de autor, dar care nu au şi contract de muncă, vor plăti contribuţii sociale pentru o sumă de până la cinci salarii medii brute anual.

Persoanele care au venituri ocazionale, dar care au şi carte de muncă, nu vor plăti contribuţii sociale.  Legea se aplică începând cu luna iulie. Ordonanţa mai prevede diminuarea cotelor de cheltuială forfetară pentru aceste contracte, de la 40% la 20%

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite