VIDEO Litoral 2010: Turiştii "se relaxează" printre încăierări şi împuşcături între clanurile mafiote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fundalul cântecelor ţigăneşti, turiştii care încă mai vin în staţiunile de pe malul Mării Negre au parte şi de multă acţiune: luptele sângeroase dintre clanurile interlope. În ciuda luptelor de stradă de duminică seară şi a asasinatelor din ultimii ani, poliţiştii spun că în Constanţa nu există interlopi. Aici, nici Băhăian nu era interlop.

Unul dintre numeroasele motive pentru care turiştii ocolesc litoralul românesc este sentimentul de nesiguranţă dat infracţionalitatea crescută, de la furturile de pe plajă, până la luptele de stradă şi asasinate. Ultima reglare de conturi petrecută sub ochii îngroziţi ai constănţenilor a avut loc duminică seară, într-un magazin din cartierul Tomis Nord. Era ora 21.00, când două maşini cu interlopi brăileni au oprit pe strada Tulcei, intrând cu săbiile în magazinul unde se aflau „omologii" locali.

IMAGINI DE LA CELE MAI RECENTE SCANDALURI ALE INTERLOPILOR CONSTĂNŢENI

Mai citiţi şi:

FOTOREPORTAJ Cum a pierdut turismul românesc meciul cu Grecia: Mamaia s-a mutat la Marea Egee

Brăilenii fac parte din clanul Băncuţă, mutat recent la malul mării în urma unor încăierări sângeroase, în timp ce constănţenii sunt membri ai grupării Fraţii. Doi dintre ei au ajuns în spital după răfuiala cu săbii, topoare, macete şi focuri de armă: Dumitru Mirel Chiujdea (36 de ani) şi Dănuţ Alexandru Slesarev (26 de ani).

Zeci de interlopi i-au petrecut la spital pe răniţi, iar trupele speciale ale Poliţiei au staţionat ore în şir în curtea spitalului ca să se asigure că nu se vor produce noi incidente armate. Poliţiştii i-au audiat toată noaptea pe 12 dintre martorii şi participanţii la scandal. Nimeni nu a depus deocamdată sesizare la Poliţie.

Poliţiştii, deranjaţi  de termenul „interlop"

Activitatea grupărilor stradale este monitorizată de un compartiment special al Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa: Grupări Infracţionale Ocazionale (GIO).

„Noi în Constanţa ne confruntăm cu grupuri de persoane care au altercaţii între ele. Se întâlnesc, se bat şi se despart sau se împacă şi îşi retrag declaraţiile date la Poliţie. Nu este vorba de interlopi. A fi interlopi presupune a face parte dintr-o reţea care se ocupă cu infracţiuni de criminalitate organizată. Nu avem în lucru niciun dosar de acest gen", susţin poliţiştii de la GIO. 

"Nu este vorba de interlopi. A fi interlopi presupune a face parte dintr-o reţea care se ocupă cu infracţiuni de criminalitate organizată. Nu avem în lucru niciun dosar de acest gen."
poliţist,
Investigaţii Criminale

Grupările care fac legea

Cea mai veche grupare din oraş este cea a lui Ismail Iaşar, zis Săcean, care stăpâneşte încă din anii '90 cartierul Piaţa Chiliei, locuit în majoritate de rromi. Săcean s-a retras din linia întâi, însă faima familiei şi puterea au fost transmise nepotului Sedan şi fiului Bekir.

Gruparea „Fraţii" aparţine lui Mihăiţă şi Traian Vasea. Cei doi s-au implicat rar într-un conflict de stradă, preferând să se ocupe de afaceri. Fraţii Vasea, împreună cu discipolii lor Iusein Sali, Victor Şerban şi Cristian Gheorghiu, sunt inculpaţi într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului. Până acum nu s-a dat nicio sentinţă.

Adversarii declaraţi ai Fraţilor sunt din clanul Clanul Spaniolul, înfiinţat de Petrică Tomescu. Gruparea numără 50 de membri.

Un alt clan, rival al „spaniolilor", şi-a luat numele după porecla şefului, Marius Aurel Mihai, zis Pitbull. Spaniolii şi Pitbullii s-au încăierat în cel mai violent război de stradă înregistrat la Constanţa, în iulie 2004, când primul episod s-a consumat la terasa Beta din plin centrul oraşului. Toate forţele de ordine au fost atunci în alertă maximă până la potolirea beligeranţilor. Seria de violenţe s-a lăsat cu demiteri la vârful Poliţiei locale.

„Spectacole" pe malul mării

„Recuzita“ scenelor de luptă din ianuarie 2009   Foto: F. Gheorghe



Iunie-iulie 2004. În cinci rânduri, membrii bandelor rivale Pitbull şi Spaniolul s-au războit cu bâte, topoare, săbii şi lanţuri în terase şi cluburi din Mamaia şi Constanţa.

Martie 2006. O noapte în care întâlnirea dintre găştile rivale s-a soldat iar cu vărsare de sânge. O altă reglare de conturi între clanuri în urma căreia Cristian Gheorghiu, zis Cristel, care a încasat numeroase lovituri de picioare, sabie şi cuţit, a ajuns la spital mai mult mort decât viu.

Octombrie 2006. Hotelul Flora din staţiunea Mamaia, la care primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean Nicuşor Constantinescu sunt acţionari, a fost scena unui scandal cu topoare şi săbii între interlopi. Atunci, procurorii au început urmărirea penală împotriva a opt agresori, printre care Mihăiţă şi Traian Vasea, Marius Iulian Ursoi, Cristian Marian Gherghişan, Iusein Sali, Victor Şerban.

Noiembrie 2006. Membrii clanului Vasea au snopit în bătaie patru indivizi în incinta bowling-ului Imperial House. Victimele au fost Ionuţ Chiujdea, Ionuţ Vanghelici, Bogdan Vera şi Stila Sarafu. Acesta din urmă a fost singurul care a depus plângere. Peste câteva zile, Sarafu ajungea la spital cu ambele braţe fracturate şi multiple răni la cap, bătut într-un club de bowling din Tomis Nord.

August 2008. La intersecţia de la Delfinariu, victimele unei răfuieli sunt rude cu Cristel Gheorghiu din clanul Fraţii, iar agresorii sunt Stila Sarafu şi Florin Sârbu - din gruparea Spaniolul. Lovit cu o toporişcă în picior, Gabriel Sebastian Gheorghiu, fratele lui Cristel, ajunge la Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud, unde s-a consumat o nouă reglare de conturi. Sârbu a scos un cuţit şi l-a tăiat pe cumnatul pacientului pe faţă şi pe gât.

Ianuarie 2009. Barul lui Cristel Gheorghiu a fost devastat, iar mai multe maşini au fost distruse. Până acum nimeni nu a fost trimis în judecată.

Mai 2009. Cartierul Anadalchioi a fost ringul de luptă cu bâte, săbii şi pistoale al mai multor zeci de romi, care s-au răfuit pentru neplata unei datorii.

Ianuarie 2009
. Au ieşit la iveală asasinatele comandate de reţeaua Sergiu Băhăian. Patru bărbaţi, Lucian Cernat, Petrică Captalan, Ionel Ulezu şi Emilian Leonte, au fost găsiţi morţi - sedaţi, loviţi, aruncaţi în Canalul Dunăre-Marea Neagră sau îngropaţi de vii într-o curte din satul constănţean Măgura. Ei fuseseră folosiţi ca administratori la firme-fantomă care contractau credite bancare şi achiziţionau cu acte false utilaje agricole. Sergiu Băhăian şi locotenenţii săi Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş se află în arest pentru crimele comise.

Aprilie 2010. Doi şoferi, Nicolaie Bolboceanu şi Ştefan Roman, s-au şicanat în trafic şi au ajuns să se răfuiască scoţând pistolul. 

Iunie 2010. Romii din piaţa Balada s-au încăierat cu bodyguarzii. Un rrom este împuşcat în picior, iar luptele au fost cu greu oprite de forţele speciale ale Poliţiei. 

Asasinatele, specialitate locală

image

Omul de afaceri Liviu Dorin Bamburic

La 12 septembrie 2003, Cristian Putinică, patronul unei case de schimb valutar din Năvodari, a fost împuşcat în scara blocului unde locuia în Constanţa. În martie 2004, Fenis Agali, patronul mai multor case de schimb valutar din Eforie şi Constanţa, a fost împuşcat în faţa casei sale din Eforie. Ambii au supravieţuit. Atacurile l-au avut ca autor pe basarabeanul Serghei Gorbunov, care, deşi condamnat definitiv, în 2007, la 15 ani închisoare pentru infracţiunile din Constanţa, a fost eliberat din închisoare, pe motiv de glaucom.

În noaptea de 6 spre 7 iulie 2007, omul de afaceri Petrică Iordache (53 de ani) a fost găsit mort pe plaja Modern, cu capul prins între stabilopozi. În acea noapte, Iordache trebuia să participe la petrecerea primarului Radu Mazăre, care îşi serba vârsta de 39 de ani. Anchetatorii au clasat dosarul, susţinând că e vorba de moarte accidentală, cauzată de asfixie mecanică. Practic, Iordache s-ar fi înecat într-un ochi de apă de câţiva centimetri adâncime, din care criminaliştii au reuşit cu greu să-l scoată. Petrică Iordache era un prosper om de afaceri, care deţinea discoteca No Problem, localuri şi firme de intermediere auto. În ultimul timp fusese nevoit să-şi vândă aproape toate proprietăţile, inclusiv Hotelul Laguna din Mamaia.

În noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2008, afaceristul Liviu Dorin Bamburic a fost împuşcat în scara blocului unde locuia iubita sa, Elena Neagu, din cartierul Tomis Nord. Asupra lui au fost trase mai multe focuri de armă cu un pistol de calibru 9 mm. Bamburic a stat pe masa de operaţie nouă ore. El avea opt plăgi împuşcate pe întregul corp. În prezent, Bamburic mai are patru gloanţe în corp, care însă nu-i pun viaţa în pericol. În decembrie 2008, magistraţii au arestat patru suspecţi: Daniel Dediu (fiul afaceristului Lili Dediu din Galaţi), Maricel Mustaţă, Grigore Dănilă şi Nicolae Purichea. Conform anchetatorilor, Mustaţă ar fi descărcat pistolul asupra lui Bamburic, în timp ce ceilalţi urmăreau operaţiunea de la distanţă, după care toţi au fugit la Galaţi.

Limuzinele polişiştilor, făcliile interlopilor

În ultimii ani, patru maşini de lux au fost mistuite de flăcări în toiul nopţii, în parcare. Autorii nu au fost niciodată identificaţi. Şirul incendierilor misterioase a fost deschis în septembrie 2005 de Volkswagen-ul Passat al comisarului-şef  Traian Mânzală, la acea vreme şef la Serviciul de Investigare a Fraudelor, ulterior şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Constanţa. Un BMW X5 achiziţionat în leasing de afaceristul Iancu Pancă a ars în parcarea din faţa blocului, într-o noapte de iunie 2008. Tot în faţa blocului, un Renault a fost distrus cu sticle incendiare în septembrie 2009.

Aparţinea comisarului-şef Ionel Cazacu, şeful Biroului Investigaţii Criminale de la Poliţia Năvodari. „Probabil am deranjat pe cineva prin cercetări sau l-am trimis la închisoare", spune poliţistul care acum lucrează la Secţia 3 Constanţa. Comisarul-şef s-a ales cu o pagubă de 30.000 de lei. „Asigurarea expirase cu puţin timp înainte, de parcă au ştiut", spune poliţistul. Cel mai recent incident a avut loc în ianuarie 2010, când BMW-ul X5 al comisarului-şef Remus Budur de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Transporturi Constanţa a luat foc.

Deşi pompierii au spus că a fost un act intenţionat, omul legii nu crede într-o răzbunare. Limuzina de lux figura luată în leasing pe numele unui prieten din străinătate. Superiorii săi au susţinut că poliţistul şi-ar fi putut permite o astfel de maşină din salariul de 3.000 - 4.000 de lei. Din declaraţia de avere, familia Budur câştigă în jur de 60.000 de lei pe an. Poliţistul figurează cu datorii de 105.000 de euro către două persoane fizice.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite