Biserică, hoteluri şi restaurante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolia Olteniei deţine 60% din acţiunile firmei care administrează hotelul din Drobeta-Turnu Severin
Mitropolia Olteniei deţine 60% din acţiunile firmei care administrează hotelul din Drobeta-Turnu Severin

Ajutate de stat cu terenuri, hoteluri şi diverse imobile pentru activităţi sociale, bisericile s-au „reprofilat“ pe activităţi turistice care aduc venituri instituțiilor religioase. Sute de clădiri publice au fost cedate gratis Bisericii din 1990 şi până astăzi. Hoteluri sau case boiereşti care ar fi putut aduce venituri la bugetul de stat au fost preluate de biserici.

„Să nu pofteşti casa aproapelui tău". Este a zecea poruncă din Biblie. Una din regulile de bază pe care orice creştin trebuie s-o respecte de-a lungul vieţii. Mai-marii Bisericii însă nu au poftit la casa aproapelui lor. Dar s-au ales cu hoteluri, baze militare, depozite de armament, sedii de poliţie, restaurante, ferme viticole şi parcuri auto.

Din 1990 şi până astăzi„Adevărul" a numărat peste două sute de clădiri  care au fost cedate gratuit Bisericii. Multe dintre imobile ar fi adus acum venituri consistente la bugetul de stat. Instituţii precum Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii, Serviciul Român de Informaţii, Hidroelectrica,  ba chiar şi Ministerul Finanţelor au fost sărăcite în numele Domnului.

În multe cazuri, Biserica nu avea să-şi respecte promisiunea de a desfăşura în incinta lor activităţi sociale sau spirituale. Or, acest tip de obiectiv a fost trecut pe locul doi în detrimentul exploatării economice a activelor ajunse în posesie.

Râvna de la Severin

Mitropolia Olteniei a pus ochii pe un hotel şi un restaurant în centrul municipiului Drobeta-Turnu Severin. Mitropolitul a poftit -prim-ministrul a dat.  În 2001, Adrian Năstase îşi dădea acordul prin Hotărârea de Guvern nr. 386 pentru trecerea în folosinţă gratuită a Mitropoliei Olteniei a unui hotel de 1.300 de metri pătraţi, dar şi a unui res­taurant alăturat cu o suprafaţă similară. Motivul tranzacţiei invocat în document era "desfăşurarea unor activităţi bisericeşti cu caracter educativ, cultural, ecumenic şi social".

Au trecut nouă ani de atunci, iar clădirile dăruite de Guvern tot hotel şi restaurant au rămas. Conform Registrului Comerţului, în hotelul în care nu s-au făcut investiţii substanţiale se rup chitanţe în numele societăţii Lebăda Severin SRL, unde 60% din părţile sociale sunt deţinute de Mitropolia Olteniei şi restul de Episcopia Severinului şi Strehaiei. Potrivit Ministerului Finanţelor din 2002, ierarhii au încasat de pe urma hotelului 3.500.000 de lei (830.000 de euro).

Profitul rămas în conturile mitropoliei şi episcopiei, în aceeaşi perioadă de timp, este de  400.000 de lei (95 de mii de euro). „Se desfăşoară activităţi cu caracter spiritual în incintă. Se întâlnesc lunar 50 de preoţi din cadrul unei protoierii. Dar sunt activităţi care nu sunt deschise presei şi de aceea nu se văd", spune preotul Viorel Vlăducu, consilier comunicaţii media în cadrul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Nota de fundamentare a hotărârii de guvern aduce însă detalii interesante. Acolo ar fi trebuit să existe nu un hotel, ci o "academie teologica pentru laici".

Seminarul „all inclusive"

Episcopul Severinului și Strehaiei,Preasfinţitul Părinte Nicodim

O situaţie copiată la indigo cu cea de la Drobeta-Turnu Severin  s-a petrecut în celălalt colţ al ţării, la Iaşi. Aici în 1995 , o altă  hotărâre de guvern  semnată de Nicolae Văcăroiu prevedea ca Mitropolia Moldovei şi Bucovinei să primească în administrare "împreună cu mijloacele fixe din dotare"  hotelul-restaurant "Victoria".Construcţia de peste 900 de metri pătraţi se transmitea cu titlu gratuit şi se afla într-o zonă  ideală, în central oraşului, lângă Teatrul Naţional, unul dintre principalele obiective turistice ale urbei.

Hotărârea de guvern stabilea că "se aprobă transmiterea imobilului (...) necesar funcţionării Facultăţii de Teologie Ortodoxă Iaşi". În realitate, acolo nu a funcţionat niciodată Facultatea de Teologie. Oamenii în sutană  de acolo aveau să păstreze destinaţia de hotel a  imobilului care aduce şi acum venituri consistente în vistieria Mitropoliei. Astăzi, în spatele denumirii de "Casa de oaspeţi", stă ascuns un hotel-restaurant în toată regula, deschis publicului larg şi care oferă toate serviciile aferente.

O cameră cu două paturi o închiriezi la preţul pieţei: 150 de lei. Am sunat la recepţie şi am tocmit închirierea restaurantului pentru o nuntă. "Dacă doriţi pentru toamna care vine, tacâmul va fi 150 de lei, şi mai adăugăm creşterile care vor fi. Doriţi de 200 de persoane? În acest caz vă putem oferi Centrul de Conferinţe Providenţa", ne sugerează recepţionerul. Centrul de Conferinţe Providenţa al Mitropoliei, disponibil şi ca centru lăutăresc ocazinal, este o construcţie ridicată de Biserică tot cu  bani de la stat.

Banii au venit tot de la Guvern, premier fiind Adrian Năstase de această dată. Între 2002 şi 2004, Năstase a eliberat nu mai puţin de cinci hotărâri de guvern pentru alocarea sumei totale de 4.300.000 lei (un milion de euro).

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei susţin că de fapt destinaţia Hotelului Victoria prevăzută de hotărârea de guvern este respectată şi astăzi. "Nu este vorba de faptul că acolo trebuia să funcţioneze Facultatea de Teologie Ortodoxă, ci că acel imobil s-a dat pentru că este necesar funcţionării acestei instituţii.

Casa de oaspeţi «Sf. Nicolae» găzduieşte adesea simpozioane, seminarii, congrese sau alte activităţi desfăşurate de către Facultatea de Teologie Ortodoxă. Într-o parte a clădirii sunt cazaţi studenţi ai facultăţii", spune preotul Constantin Struzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În nota de fundamentare a hotărârii, construcţiile au fost date în grija Mitropoliei încă din 1990 nu pentru a fi hotel şi restaurant ci pentru a fi transformate în obiective mai puţin profitabile: „internat teologic" şi cantină pentru studenţii de la Teologie „cunoscut fiind că studenţii trebuie să respecte posturile".  ; Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară"

"Casa de oaspeţi «Sf. Nicolae» găzduieşte adesea simpozioane, seminarii, congrese sau alte activităţi desfăşurate de către Facultatea de Teologie Ortodoxă. Într-o parte a clădirii sunt cazaţi studenţi ai facultăţii."
Constantin Struzu
purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Ruinele de la Baia Mare

Episcopul Severinului și Strehaiei,Preasfinţitul Părinte Nicodim

Blocul de pe Bulevardul Unirii arată ca după bombardament



În unele cazuri, Biserica  nu a făcut investiţiile pe care se angajase să le facă pe proprietăţile primite de la stat . Aşa s-a întâmplat la Baia Mare. După ce a primit un bloc de patru etaje pe care l-au lăsat de nouă ani în paragină, reprezentanţii Episcopiei  Maramureşului şi Sătmarului au mai cerut în folosinţă încă o ruină.

Chiar dacă prima experienţă le-a arătat că nu au fonduri de reparaţii. În 2001, Adrian Năstase cedează blocul din Bulevardul Unirii, clădire ce aparţinuse Ministerului Apărării Naţionale. Imobilul zace şi acum aşa cum a fost primit. Fără tencuială, fără geamuri.

"N-au fost bani până acum pentru renovare fiindcă avem o catedrală în construcţie şi au intrat mulţi bani acolo", găseşte o scuză consilierul cultural al Episcopiei, Cristian Ştefan. Catedrala era în construcţie însă şi în 2008 când Guvernul Tăriceanu, de data asta, oferă în centrul oraşului o construcţie a Serviciului Român de Informaţii. Imobil tot neterminat.

"Se vor găsi întotdeauna voci care să spună că e o dovadă de lăcomie faptul că am cerut o a doua clădire. Noi am solicitat imobilul din 2008 pentru a face un nou sediu al Episcopiei. Nu putem face sediul în blocul de patru etaje pentru că nu se cuvine să pui episcopia în bloc", argumentează Cristian Ştefan.

Documentele îl contrazic însă pe părintele Ştefan. Conform Hotărârii de Guvern  1464 din 2008, imobilul nu ar fi urmat în niciun caz să devină sediu de Episcopie, ci "centru social-filantropic, cultural, spiritual şi educaţional". 

Monumentul de la Botoşani

Blocul de pe Bulevardul Unirii arată ca după bombardament

Casa Sofian se deteriorează sub ochii reprezentanţilor Bisericii 



O ruină au râvnit şi ierarhii de la Botoşani. Acolo, Biserica a pus mâna pe un monument istoric aflat în evidenţa statului sub denumirea de "Casa Sofian".  Imediat ce au primit-o, clericii din Moldova s-au rezumat a achita o sumă modică de 20.000 de lei pentru expertize tehnice.

În rest  au lăsat în plata Domnului construcţia. În 2002, prin Hotărârea de Guvern 1353 semnată de Adrian Năstase, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei-Protopiatul Botoşani a primit în centrul oraşului casa boierească de 800 de metri pătraţi şi terenul aferent de aproape 4.000 de metri. Aici ar fi trebuit să se înfiinţeze "Centrul Cultural Pastoral".

Ruine prea scumpe

Clădirea este şi acum, la opt ani de atunci,  în pragină. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a cerut de la Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice bani pentru a renova construcţia ajunsă în grija lor. Conform estimărilor, se apreciază că valoarea investiţiilor s-ar ridica la un milion şi jumătate de lei.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut doar în anul 2009 un excedent de 10 milioane de lei. Cu aceşti bani rămaşi necheltuiţi la finalul anului, înalţii Bisericii ar fi renovat de şapte ori Casa Sofian, fără să trebuiască să mai aştepte fonduri  de la Stat.  Până acum, pentru renovarea construcţiei, din partea Institutului Naţional al Monumentelor Istorice au venit 600.000 de lei.

Fuga de răspundere

„Banii de reabilitare au venit numai de la Guvern. Ar fi trebuit să dea şi preoţii, având în vedere că acolo urmează să fie un centru ecumenic. Dar până acum au existat reticenţe din partea lor când a fost vorba de investit", spune Dănuţ Huţu, director al Direcţiei de Culte şi Patrimoniu din Botoşani.

Întrebat de ce Biserica nu a făcut nicio investiţie având în vedere că e o clădire pe care o are în grijă, protopopul de Botoşani, Lucian Leonte, ne-a închis telefonul în nas."Sunt bolnav! Mi‑e rău!...". În urma insistenţelor telefonice a declarat: "Eu cred că a contribuit Mitropolia cu bani. Nu pot să vă spun cu cât anume".

După ce o mare parte din banii  de renovare au venit, cei de la Mitropolie s‑au gândit că se cuvine să solicite clădirea cu totul. Prelaţii vor să devină din administratorii monumentului istoric, proprietari cu acte în regulă. Casa Sofian nu a aparţinut niciodată Bisericii. În urma solicitării unităţii religioase, Secretariatul de Stat pentru Culte a iniţiat două proiecte de hotărâre prin care Casa Sofian şi alte 25 de imobile să treacă în proprietate cultelor. 

"Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău."
A zecea poruncă.
Exodul 20:17

Casa Sofian se deteriorează sub ochii reprezentanţilor Bisericii
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite