Banii negri ai comisarului escroc Stelică Barna au fost confiscaţi de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demis în urma unei anchete „Adevărul“, fostul şef al Gărzii Financiare Bucureşti a rămas şi fără 420.000 de euro, bani confiscaţi în urma unei hotărâri judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti.

Ieri, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis confiscarea sumei de aproape 1,8 milioane de lei (420.000 de euro) de la fostul şef al Gărzii Financiare Bucureşti.

Comisarul-şef Stelică Barna a acumulat averi pe care nu le-a putut justifica în faţa inspectorilor de la Agenţia Naţională de Integritate. Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis cererea ANI de confiscare a acestei sumei. Decizia luată azi nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Procesul a început pe 4 iulie 2011, atunci când ANI a constatat existenţa unei diferenţe semnificative, de 3,1 milioane de lei (740.000 de euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de către Stelică Constantin Barna în perioada exercitării funcţiilor de consilier general în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (2004 - 2008), consilier local în cadrul Consiliului Local Otopeni (2008 - prezent) şi comisar-şef/director coordonator al Secţiei Gărzii Financiare Bucureşti (2009 - 2011). Sesizarea instanţei de către ANI a apărut după ce ziarul „Adevărul" a demascat anul trecut şmecheriile financiare făcute de Stelică Constantin Barna.

Veniturile totale obţinute de comisarul-şef în perioada exercitării celor trei funcţii au fost de 315.583 lei (75.000 de euro), iar averea deţinută şi pentru care au fost identificate părţi de natură nejustificată, conform datelor înscrise în evidentele fiscale, este de 3,4 milioane de lei (800.000 de euro). Stelică Constantin Barna nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia de ieri a instanţei.

Mama lui Barna habar n-avea că e patroană

Firma Anaem Exim SRL a fost administrată de Stelică Constantin Barna până în 2003, atunci când a devenit viceprimar al Capitalei. După retragerea din firmă, au rămas în acte, ca asociaţi, mama sa, Stana Constantin, în vârstă de 78 de ani,  şi fratele lui, Stancu (53 de ani).

Până în 2010, firma Anaem Exim SRL a acumulat datorii la stat de 6,7 milioane de euro. Societatea avea sediul în comuna Ciocârlia, judeţul Ialomiţa, localitatea natală a fostului şef al Gărzii Financiare Bucureşti.

Mai exact, chiar în casa mamei sale, Stana Constantin, dar pentru a se pierde urma comisarului-şef, a fost mutată în casa unei femei dintr-o comună învecinată, aşa cum a descoperit „Adevărul" în timpul investigaţiei jurnalistice desfăşurată şi publicată anul trecut.

Deşi figura în actele firmei, mama comisarului-şef habar n-avea despre asta. „Nu ştiu, maică, nimic eu", a spus Stana Constantin reporterilor.

A învăţat de la evazionişti

Stelică Constantin Barna a scăpat repede de firma Anaem Exim, în speranţa că i se va pierde urma. A împrumutat metoda patentată de evazionişti experimentaţi pe care i-a întâlnit în timpul controalelor pe care le făcea pe când era şef la Garda Financiară.

Stelică Constantin Barna, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Bucureşti 

A apelat la nişte intermediari şi a fost găsit un şomer sărac din Republica Moldova, care a făcut majorare de capital, preluând astfel 60 la sută din părţile sociale din Anaem Exim SRL. Ştefan Moloşnic, din Orhei, a rămas singurul proprietar al societăţii comerciale după ce rudele lui Barna s-au retras din Anaem Exim.

Dintr-un şomer foarte sărac, Ştefan Moloşnic a devenit un patron de firmă, dar are acum şi datorii de aproape 7 milioane de euro către statul român. „Ceva nu e corect aici, să plătească ei datoriile", a spus anul trecut basarabeanul, care ştie doar că a cumpărat un teren în România, nicidecum o societate comercială cu atâtea datorii.

Cartier de vile din bani nejustificaţi

În urma dezvăluirilor din „Adevărul", şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, l-a destituit pe Stelică Barna din funcţia de şef al Gărzii Financiare Bucureşti, iar ANI a început o anchetă legată de averea acumulată de acesta.

Concret, după ce Barna a ajuns şef al Gărzii Financiare Bucureşti, în curtea casei părinteşti au apărut patru vile cochete şi spaţioase. În declaraţia de avere a fostului comisar-şef nu apare decât casa bătrânească.

420.000 de euro este suma confiscată lui Stelică Constantin Barna, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti.

Alte cazuri de confiscări

Prima sentinţă definitivă de confiscare a averii ce nu poate fi justificată a fost dată în toamna anului trecut. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis confiscarea a 130.000 de dolari, parte nejustificată din averea lui Dane Vele , fostul manager al SC RIAL SRL (societatea de administrare a imobilelor aflate în proprietatea Primăriei Braşov).

Un alt caz celebru, nefinalizat încă, este cel în care ANI cere confiscarea a 300.000 de euro din averea deputatului Cristian Rizea . ANI susţine că parlamentarul ar fi obţinut aceşti bani, însă fără să îi poată justifica.

În urma cercetărilor, inspectorii au conchis că în ultimii doi ani soţii Rizea au avut venituri oficiale de 327.000 lei, însă în acte şi conturi apar cu o sumă de patru ori mai mare: 1,6 milioane de lei.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite