Al doilea ostatic, ucis cu salbaticie in Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Viata britanicului capturat la 16 septembrie, in pericol * Una dintre prizonierele irakiene - pe cale de a fi eliberata

Marti seara, imediat dupa expirarea ultimatumului dat, grupul terorist condus de Abu Mussab al-Zarqaui a anuntat ca l-a decapitat si pe al doilea ostatic american pe care-l rapise la 16 septembrie, la Bagdad, chiar din locuinta sa. Este vorba de Jack Hensley, 49 ani, care lucra la Gulf Supplies and Comercial Services, - firma specializata in constructii si servicii generale in Orientul Mijlociu -, alaturi de compatriotul sau Eugene Armstrong si de englezul Kenneth Bigley, toti trei fiind sechestrati in aceeasi zi intr-un cartier sic al Bagdadului. Armstrong fusese decapitat cu o zi inainte, in cadrul unui ritual macabru, minutios pregatit de grupul lui Zarqaui, iar CIA a precizat ca l-a identificat pe acesta ca fiind calaul. In cazul lui Hensley a aparut doar un comunicat scurt pe un site islamist, el anuntand si difuzarea unei casete video. Deocamdata, nu s-a putut verifica autenticitatea comunicatului, dar el poarta amprenta gruparii "Tawhid wal Jihad" (Uniune si razboi sfant) a lui Zarqaui si a fost difuzat pe acelasi site ca si cel care prezenta in direct asasinarea lui Armstrong. "Fiii bravi ai acestei natiuni au asasinat al doilea ostatic american la expirarea intervalului stabilit", arata comunicatul amintit. Miercuri, ambasada americana la Bagdad a anuntat ca a primit corpul unui decedat, fara a spune daca este cel al lui Hensley. Acesta fusese descoperit de autoritatile irakiene, care l-au predat Ambasadei SUA, existand indicii clare privind identitatea lui. Ulterior, familia lui Hensley din Marietta (statul Georgia) a primit confirmarea oficiala ca respectivul corp decapitat este al lui. Dupa aprilie a.c., cand au debutat rapirile din Irak, ar fi al patrulea ostatic american ucis si al treilea decapitat. In ce-l priveste pe ostaticul englez, parerile sunt impartite: unii cred ca exista un licar de speranta ca el sa fie salvat, iar altii opineaza ca el va avea aceeasi soarta cu colegii sai americani, data fiind intransigenta premierului Tony Blair in criza irakiana.
Atentat sinucigas la Bagdad: 7 morti, 53 raniti
Ieri, s-a consemnat un nou atentat sinucigas la Bagdad, soldat cu 7 morti si 53 de raniti. El a avut loc pe o strada comerciala din vestul Capitalei si a provocat si mari pagube materiale. Ulterior, o alta masina-capcana a explodat in cartierul Mansur, din care au fost rapiti cei doi americani si englezul Bigley. Pe acest fundal foarte grav a aparut si o dara de lumina: o canadianca rapita acum 16 zile in nord a fost eliberata, marti seara, de o unitate americana. S-a vorbit ca va deveni libera si prizoniera irakiana Rihab Taha, poreclita "Dr. Germ" (Microbul). Ea nu figura pe lista celor 55 cei mai cautati fosti demnitari, predandu-se singura trupelor americane. Taha conducea un institut unde se faceau cercetari asupra antraxului si toxinei botulinice si era casatorita cu Amer Rasid, ministrul Petrolului, din vechiul regim. Alaturi de Huda Saleh Mehdi Amache (Dr. Anthrax) erau cele doua femei aflate in puscariile controlate de armata americana. Ulterior, s-a dezmintit ca eliberarea ei ar fi iminenta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite