Ce îl doare pe studentul căminist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţii insuficiente de cazare şi de învăţământ, în cămine - mobilier "de pe vremea mamei", camerele de cămin, mici şi înghesuite, o lipsă acută de dotări înregistrată la toate

Spaţii insuficiente de cazare şi de învăţământ, în cămine - mobilier "de pe vremea mamei", camerele de cămin, mici şi înghesuite, o lipsă acută de dotări înregistrată la toate nivelurile sistemului educaţional - acestea sunt principalele "dureri" ale studentului român, aşa cum relevă rezultatele parţiale ale unui chestionar aplicat studenţilor din 11 centre universitare, în perioada cazării, de către reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Datele parţiale centralizate până în acest moment - adunate din centrele universitare Iaşi, Cluj, Suceava, Timişoara, Sibiu şi Alba Iulia - sunt categorice: studenţimea din Iaşi, Cluj şi Suceava e cea mai nemulţumită de condiţiile din cămine. Mai precis, 81% din tinerii clujeni şi 62% din tinerii ieşeni cărora le-a fost înmânat chestionarul sunt contrariaţi că vor locui în camere nerenovate şi nemodernizate, 74% din studenţii din Iaşi, 72% din cei din Cluj şi 71% din cei din Suceava consideră că, în prezent, camera lor de cămin nu este igienizată şi va dăuna, astfel, stării lor de sănătate, 74% din ieşenii chestionaţi, 71% din clujeni şi 66% din suceveni spun clar că spaţiul de cazare nu e suficient de încăpător. Aşadar, camere de cămin nerenovate, neigienizate, neîncăpătoare. Ce altceva? "Mobilierul camerei este vechi şi stricat", spun peste 70 de procente din ieşeni şi peste 60% din clujeni. La Alba Iulia, alta pare să fie problema majoră: doar 3% din studenţii chestionaţi consideră că există suficiente spaţii de învăţământ în facultatea/universitatea lor, majoritatea indicând contrariul.
Campanie sprijinită de Adevărul
Menită să scoată în evidenţă problemele studentului român, să-l informeze pe acesta cu privire la drepturile sale, să-l profesionalizeze pe studentul reprezentant şi să pună la punct "Statutul studentului din România", campania "Ce te doare?", iniţiată de ANOSR, se va desfăşura, până la sfârşitul lunii noiembrie, în peste 15 centre universitare din ţară. "Atunci când nu sunt informaţi, studenţii nu ştiu ce să ceară, nu-şi pot apăra drepturile şi pot fi extrem de uşor de păcălit", a precizat Ligia Deca, preşedintele ANOSR, la lansarea campaniei "Ce te doare?". "Studenţii suferă de pe urma lipsei de informaţii, nu ştiu câţi bani vin de la stat pentru şcolarizarea lor, nu ştiu de ce anume plătesc o taxă de cămin şi cât ar trebui să fie aceasta, adesea, nu ştiu că au dreptul la bursă sau la un loc în cămin. şi studenţii se plâng de foarte multe lucruri: că nu sunt suficiente locuri de cazare, că bursele sunt mici, că trebuie să cumpere cartea profesorului ca să ia examenul, că nu au acces la rector sau la decan, că nu le folosesc acele cursuri pe care le fac în timpul facultăţii", mai spune Deca. În acest sens, un prim pas al campaniei îl reprezintă lansarea site-ului www.cetedoare.ro, care cuprinde o bază legislativă cu documente care-i privesc direct pe studenţi (Legea învăţământului, proiectul de lege a învăţământului superior etc.), dublată de o listă de întrebări frecvente (însoţite de răspunsuri), o listă de nelămuriri pe care le poate avea, la un moment dat, un tânăr care studiază în România. Lista va fi updatată periodic, adăugându-se astfel întrebările care vin de la studenţii din toată ţara. Dovedind implicare în problemele studenţeşti, ziarul Adevărul este partener media al campaniei naţionale "Ce te doare?".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite