Un divorţ necesar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în UE. A sosit însă timpul să respingem acest clişeu şi să recunoaştem că între Băsescu şi Tăriceanu s-a ajuns la un război total, iar singura soluţie pentru a pune capăt unui conflict

în UE. A sosit însă timpul să respingem acest clişeu şi să recunoaştem că între Băsescu şi Tăriceanu s-a ajuns la un război total, iar singura soluţie pentru a pune capăt unui conflict care blochează aproape toate instituţiile din România este ca PNL şi PD să meargă, separat, în alegeri anticipate. Toate măsurile importante - descentralizarea administrativă, înfiinţarea agenţiei care va controla averile demnitarilor, modificarea Codului Fiscal sau adoptarea unor legi privind cultele şi minorităţile naţionale - au fost amânate. Până şi proiecte cerute de UE - precum cel privind finanţarea partidelor - sunt ţinute în stand-by din cauza divergenţelor din Coaliţia majoritară. Intempestiva propunere de retragere a trupelor din Irak a arătat că nici măcar în politica externă nu mai există consens. România are deci nevoie de o conducere politică nouă, care să aibă suficientă susţinere parlamentară pentru a-şi îndeplini obiectivele, indiferent care ar fi ele. Nici unul din relele care macină acum conducerea politică a ţării nu va fi însă înlăturat dacă PNL şi PD vor juca, brusc, comedia reîmpăcării şi vor merge, din nou, împreună în alegeri. În primul rând, în a doua zi după scrutin, ar reizbucni certurile. Dar, în al doilea rând, mai important este că nu s-ar oferi electoratului posibilitatea de a decide cine are dreptate: preşedintele României sau primul-ministru.
Există acum şi o firavă posibilitate ca lucrurile să fie, în sfârşit, tranşate între cei doi. Sondajele comandate de PNL i-au dat speranţe lui Tăriceanu, care îşi vede partidul foarte, foarte aproape de cota de popularitate a democraţilor. În consecinţă, el nu se mai teme de anticipate. Mai mult, spre deosebire de Emil Boc, care stă mai prost în sondaje decât partidul pe care - teoretic - îl conduce, Călin Popescu Tăriceanu pare a fi locomotiva PNL. Se pare că a dat roade tactica liberalilor, care au decis să înghită, fără replică, atacurile venite de la Palatul Cotroceni şi să aştepte până când electoratul îşi va arăta recunoştinţa pentru faptul că Guvernul Tăriceanu a adus România în UE.
Liderii PD sunt perfect conştienţi de această tactică de aşteptare a liberalilor şi nu vor să-i ofere, sub nicio formă, lui Călin Popescu Tăriceanu onoarea şi avantajul de a mai fi prim-ministru în momentul în care România va intra în UE. Deocamdată, atent temperaţi de Băsescu, ei nu vor face nimic care să-i expună unor acuzaţii de sabotare a eforturilor de integrare. Dar, imediat după ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene, care va fi prezentat în septembrie, PD se pregăteşte de ieşirea de la guvernare. Ei ştiu că, după alegeri, au toate şansele să scape de premierul Tăriceanu, întrucât, la articolul 85 din Constituţie, scrie: "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite