Unde se distrează clujenii de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile Pascale îi scot pe ardeleni din case, oferindu-le câteva variante de petrecere a timpului liber Cluj-Napoca rămâne un oraş la fel de animat în weekendul care include

Sărbătorile Pascale îi scot pe ardeleni din case, oferindu-le câteva variante de petrecere a timpului liber

Cluj-Napoca rămâne un oraş la fel de animat în weekendul care include Sărbătoarea Învierii Domnului, iar variante de distracţie în locuri publice există pentru toate gusturile: clubbing, expoziţii, spectacole de teatru.

Party-urile din cluburi, spectacolele de teatru sau o expoziţie inedită de dinozauri sunt câteva dintre alternativele de petrecere a timpului liber pentru clujenii care nu părăsesc oraşul cu ocazia sărbătorilor pascale.
Pentru familiile care au copii, o atracţie irezistibilă este expoziţia internaţională de dinozauri, deschisă încă de vineri în parcarea de la Iulius Mall. Aici sunt expuse în mărime naturală 15 animale preistorice, aduse la Cluj tocmai din Germania, de la Hamburg.

Cel mai mare exponat, care îi va impresiona cu siguranţă pe micuţii pasionaţi de aceste animale, este înalt de 35 de metri. Expoziţia este deschisă în weekend, inclusiv duminică, între orele 10.00 şi 19.00, iar preţul unui bilet este de 15 lei pentru copii şi 20 de lei pentru adulţi.

Trupa de Teatru Maghiar dă spectacol

Împătimiţii spectacolelor de teatru pot viziona două piese de rezistenţă puse în scenă de trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj, cu regii purtând semnătura lui Andrei Şerban şi Mihai Măniuţiu. Astfel, astăzi, de la ora 20.00, se va juca piesa "Woyzeck", de Georg Buchner, în regia lui Mihai Măniuţiu.

Spectacolul, interzis tinerilor sub vârsta de 14 ani, beneficiază de traducere simultană la cască în limbile română şi engleză. Mâine, de la ora 19.00, se joacă piesa "Unchiul Vanea" de Cehov, regia fiind semnată de Andrei Şerban. Acest spectacol este subtitrat în limba română, dialogurile putând fi citite pe un ecran amplasat în sală.

Sâmbătă, şi Teatrul de Păpuşi "Puck" susţine o reprezentaţie cu piesa "Csipike", de Fodor Sandor, în regia lui Varga Ibolya. Spectacolul pentru copii se joacă de la ora 12.00.

Ricky Stone mixează în Club Midi

Tinerii atraşi de clubbing, dar mai ales de muzica electronică, îl pot urmări sâmbătă seara live, în Club Midi, pe Ricky Stone, care vine la Cluj după ce a încins cluburi celebre din Anglia şi a cucerit China într-un turneu cu Sasha, plasându-se pe locul 48 în topul primilor 100 de DJ.

Distracţii pe cinste se anunţă şi în Euphoria Club, cu un Downtown Party, sau Crazy Nights în Club Seven. Duminică, clubul Euphoria organizează o seară specială pentru studenţi, unde cei prezenţi vor avea reduceri de 20% pentru orice băutură.

Chemarea naturii

După o noapte în cluburi, nu poate fi nimic mai sănătos decât o ieşire la un grătar şi aer curat împreună cu prietenii. Locurile preferate de clujeni pentru acest gen de ieşiri sunt Făgetul, la marginea Clujului, sau Tarniţa, la circa 25 de kilometri de oraş, o zonă montană unde există şi un lac de acumulare.

Cei care nu vor să iasă din oraş pot face o plimbare în Parcul Central, unde se pot da cu barca pe lac între orele 10.00 şi 21.00, inclusiv duminică. Preţul pentru o plimbare de 30 de minute este de 3 lei pentru copii şi 6 lei pentru adulţi. În apropierea lacului, micuţii pot exersa sărituri pe trambulină sau pot conduce maşinuţe în parcul de distracţii de lângă stadionul "Ion Moina".

Tradiţie străveche reluată la Şugag

În a doua zi de Paşte, luni, de la ora 11.00, la Şugag, se reia un frumos obicei ale cărui origini se pierd în negura timpului, "Statul la vase", care adună în curtea bisericii din sat pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui.

Îmbrăcaţi în frumosul costum popular şugăjan şi având fiecare pereche în faţa lor o masă aranjată tradiţional, cu cozonac, ouă roşii, prăjituri, vin şi ţuică, tinerii primeau binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită de la preoţii satului, iar rudele şi prietenii le făceau daruri cu cele de trebuinţă în gospodărie şi închinau împreună un pahar de ţuică.

"Statul la vase" nu s-a mai respectat de 18 ani, intenţionându-se, ca în acest an, după slujba Liturghiei, să se reînvie acest deosebit obicei. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba şi Biserica Ortodoxă din Şugag. (Iosif Gligor)

Petreceri cu DJ şi vizite la mănăstiri

De Paşte, ieşenii pot vizita mănăstirile din apropierea oraşului sau se pot distra la petrecerile organizate de cluburi

Cele mai multe oferte de recreere sunt cele la iarbă verde, deoarece localurile care au pregătit un program special de sărbători sunt puţine la număr. Astfel, ieşenii care vor să danseze în acest weekend sunt aşteptaţi în Finley Club la două petreceri speciale.

Mai exact, în această seară este programată o "noapte albă", unde invitaţii vor veni îmbrăcaţi în alb, iar luminile şi băuturile vor fi de aceeaşi culoare. A doua zi, clubul va organiza "Black Night", o petrecere unde culoarea de bază va fi negru. Clubul ieşean îi va avea invitaţi speciali pe DJ Planet şi DNC Liberty, care vor întreţine petrecerile. Un alt loc în care ieşenii vor putea dansa este XS Industry, aici fiind invitat de Paşte DJ Dan Ene.

Picnic în natură

Pentru cei care vor să fugă de aglomeraţia şi praful din Iaşi, locurile ideale sunt pajiştile verzi din jurul mănăstirilor din apropierea oraşului. Cetăţuia, Bârnova, Hadâmbu sau Dobrovăţ sunt doar câteva din lăcaşurile de cult care îi impresionează pe vizitatori prin arhitectura lor unică.

În schimb, ieşenii care vor să-şi scoată familia la picnic pot merge la Ciric sau Ezăreni, unde pot face grătar sau plimbări cu barca. "Costurile de cazare variază între 160 şi 200 de lei pe zi, în funcţie de numărul de camere dorit de client.

Avem şi restaurant cu terasă, unde se poate servi masa. Mai oferim plimbări cu hidrobiciclete sau cu barca ce ajung la aproximativ 20 de lei pentru fiecare persoană", a explicat Livia Constandache, administratorul pensiunii Ezăreni. (Alina Busuioc)

Lumină de la Malul Mării

Seria de manifestări în noaptea de Înviere de pe litoral continuă şi în acest an. Cu ajutorul unei macarale de mare tonaj, pe plaja din faţa Hotelului Prezident din Mangalia a fost amplasat un altar, la care va fi oficializată slujba de Înviere.

Turiştii şi localnicii care vor asista la slujbă vor primi de la preoţi pască şi lumânări. "Lumină de la Malul Mării" este un eveniment organizat de Primăria Mangalia şi Arhiepiscopia Tomisului. Ceremonia de pe plajă va începe la ora 23.40, iar organizatorii aşteaptă peste 15.000 de credincioşi.

Cei mici nu au fost uitaţi. Astăzi, începând cu ora 11.00, în Piaţa Republicii, este organizat un concurs de încondeiat ouă pentru copii de la grădiniţele din oraş.

La Sinaia se schiază!

Cei care îşi petrec Sărbătorile Pascale pe Valea Prahovei au ocazia de a profita de ultima zăpadă şi să se bucure de sporturile de iarnă. Pe pârtia Valea Dorului din Sinaia, care este situată la altitudinea 2000, se va putea schia. Salvamontiştii din Sinaia au anunţat că stratul de zăpadă este cuprins între 50 şi 70 de centimetri şi este tocmai bun pentru schiori şi snowboarderi.

În ceea ce priveşte pârtia Carp din Sinaia, aceasta nu mai este acoperită cu zăpadă. În staţiunile Buşteni şi Azuga, sezonul schiurilor a fost închis de acum câteva săptămâni, iar Valea Dorului este singura pârtie de pe Valea Prahovei pe care se mai pot practica sporturile de iarnă.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite