Fără disponibilizări la Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doru Oprişcan, fost director al Azomureş, consideră că şefii Azomureş nu-şi vor permite să renunţe la oamenii trimişi în şomaj tehnic pe 1 decembrie şi anticipează un an cu profit .

Potrivit deputatului Doru Oprişcan, fost director al Azomureşului şi şeful FPS Mureş la momentul privatizării acestuia, în 1998, este puţin probabil ca cei aproape 2.000 de oameni trimişi în şomaj tehnic de la 1 decembrie, să fie anunţaţi, pe 12 ianuarie când expiră perioada, că sunt disponibilizaţi. El nu crede că după anul 2008, în care AZO a făcut profit cât în 8 sau 9 ani cumulaţi în doar 9 luni, să se ia asemenea decizie, chiar dacă urmează o perioadă de criză. „Compania nu e un atelier de sculărie care va fi închis şi redeschis peste o vreme. Împrăştierea oamenilor costă cel mai mult şi va fi imposibil să găseşti ulterior forţă de muncă înalt calificată pe profil chimie, să înlocuieşti oameni care între timp poate şi-au găsit alte slujbe mai bine plătite, au intrat în concedii de maternitate, de studii, sau şi-au făcut dosarele de pensie. Secţii precum Amoniac sau Uree nu le porneşti cu calificaţi la locul de muncă, sau cu tineri care au terminat liceul”, ne-a declarat Oprişcan. Asta în condiţiile în care, anul trecut, preţul gazului a luat-o efectiv razna, iar AZO a scos cele mai mare profit din istorie. „Există o corelaţie între preţul barilului de petrol (172 dolari) şi cel la 1.000 de mc de gaz de import, care a ajuns la peste 400 de dolari. Acum e vorba să stabilizeze preţul barilului de petrol la 40-45 dolari, automat gazul scăzând corespunzător la cel mult 170 dolari, în circa 6 luni”, a mai opinat deputatul.

Azomureş merge pe profit

În condiţiile creşterilor menţionate, marii producători de îngrăşăminte, respectiv ţările arabe, au preferat să-şi închidă propriile combinate, iar Azomureşul a profitat. Asta deoarece pe piaţa mondială a apărut un decalaj foarte mare între cerere şi ofertă, crescând, implicit, cu 300% preţul la îngrăşăminte. Fostul director al Azomureş a arătat că dacă Guvernul ar fi dat cupoane agricultorilor, pentru ca aceştia să-şi achiziţioneze îngrăşăminte, marfa nu era acum pe stoc şi combinatul nu îşi trimitea oamenii în şomaj. „De pildă, în 2007, pe primele 9 luni nu s-au dat cupoane, însă în ultimele trei luni Azomureşul a vândut pe piaţa internă 165.000 de tone de îngrăşăminte, exact cantitatea ce se află actualmente depozitată pe platformă sau la distribuitorii din ţară”, a conchis Oprişcan. Cei 2.000 de angajaţi ai Azomureş trimişi în şomaj tehnic au primit în decembrie 75% din salariu, o primă de Crăciun de aproximativ 550 lei dar şi o primă tranşă din cota aferentă participării la profitul obţinut de companie anul trecut.

Îşi primesc banii

În ianuarie angajaţii trebuie să primească restul sumelor din sumele calculate din profit, după reluarea activităţii de producţie, în una sau mai multe tranşe. Este pentru prima oară când salariaţii de la Azomureş primesc asemenea sume.  în urmă cu doi ani, sindicatele au reuşit să includă în contractul colectiv de muncă clauza referitoare la împărţirea profitului cu angajaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite