65% dintre dezvoltatori spun că au redus preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
65% dintre dezvoltatori spun că au redus preţurile
65% dintre dezvoltatori spun că au redus preţurile

Condiţia esenţială pentru a putea negocia este să achiţi ca avans un sfert din costul total. Cel puţin asta susţin aproape jumătate dintre developeri.


Cei mai mulţi dintre dezvoltatorii care au în portofoliu ansambluri rezidenţiale finalizate (36,67%) au scăzut preţurile cerute cu procente cuprinse între 10% şi 20%, în ultimele şase luni, potrivit studiului „Piaţa imobiliară - semnale de la jucători”- realizat de portalul imobiliar www.TopEstate.ro. Aproape 30% dintre oferte au înregistrat scăderi de 5%-10%, în timp ce doar 13,33% dintre developeri au micşorat costurile cu peste 20%.  În ultimele şase luni, au existat şi creşteri de preţuri. Astfel, 6,67% dintre oferte sunt cu 5% mai mari, în timp ce procentul celor care au crescut cu 10%-20% este de 5,83% din total.

Scăderi la ansamblurile off-plan

Şi la proiectele aflate în stadiu de proiect preţurile au scăzut. Proporţia ansamblurilor cu costuri reduse este de 61,4%. Coincidenţă sau nu, procentul ansamblurilor anunţate anul acesta şi care vor fi gata până în 2012 este de 65% . „În acest moment, avem  aproximativ 150 de proiecte anunţate în Bucureşti, din care 65% au mari şanse de finalizare. Asta înseamnă că, în 2011, vom avea un stoc de 17.235 de locuinţe noi în Bucureşti”, spune Vlad Vlăsceanu, director Admedia Consulta, compania organizatoare a Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).
Cei mai mulţi dezvoltatori cu ansambluri în stadiu de proiect au scăzut preţurile cu 5%-10% (23,68%). O cincime dintre proiecte au preţuri mai mici cu 10%-20%, în timp ce 17,54% dintre ele vin cu oferte cu peste 20% mai ieftine.
Mai mult de o treime dintre cei chestionaţi (34,17%) consideră că preţurile vor stagna în următoare perioadă, în timp ce doar aproximativ 19% cred că piaţa va mai înregistra scăderi de costuri. Aproape jumătate dintre developeri (46,67%), consideră că preţurile vor creşte.

Locuinţele cu două camere, cele mai vândute

Aproape jumătate dintre dezvoltatori (48,33%) sunt dispuşi să negocieze preţurile, dar doar cu condiţia achitării unui avans de 25%. O cincime dintre developeri solicită pentru a accepta o negociere un avans de 5%-15%, iar 31,67% se ghidează după criteriul ligibilităţii clientului.
Mai mult de jumătate dintre tranzacţii (55,15%) s-au încheiat în ultimele şase luni după schema „avans cash, restul prin credit”. Cel mai bine s-au vândut apartamentele de două camere, cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 60.000 de euro. Aproape 65% dintre vânzările ultimelor şase luni au implicat acest tip de proprietate.
Programul „Prima Casă” a avut efecte asupra pieţei, dar încrederea în efectele sale viitoare a scăzut simţitor. Astfel, peste 73% dintre dezvoltatori spun că au efectuat tranzacţii prin intermediul programului, dar, în acelaşi timp, 63,41% nu mai cred în rezultatele sale pozitive. Spre comparaţie, în momentul lansării 57,26% dintre jucătorii din piaţă îşi puneau speranţe în aplicabilitatea sa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite